Britanci će testove kupovati u apoteci ili online

0

Milioni testova na koronavirus koji se mogu obaviti za samo 15 minuta kod vlastite kuće bit će narednih dana dostupni u Velikoj Britaniji, piše britanski Guardian, prenosi BiznisInfo.

Testovi će se moći kupiti u apotekama ili naručiti preko Amazona, a pomoći će ljudima koji su u izolaciji da se vrate normalnom životu, prema informacijama organizacije Javno zdravstvo Engleska (PHE).

Treba pojasniti da nije riječ o testovima koji se koriste u bolnicama da se ustanovi da li neki pacijent ima Covid-19.

Naime, riječ o je testovima “antitijela” koji će pomoći onima koji ne trebaju bolničko liječenje ali su u izolaciji zbog sumnji ili zbog straha od zaraze, a takvih je ogroman broj.

Ovi testovi se koriste za otkrivanje da li je neko već imao koronavirus i da li je sada potencijalno otporan na njega. Testovi otkrivaju prisutnost dva antitijela koji se pojavljuju tokom bolesti u tijelu, a rezultati mogu biti gotovi za 15 minuta, piše Forbes.

Testovi će biti dostupni i za kućnu dostavu a moći će se kupiti u apotekama u Velikoj Britaniji.

Vjeruje se da takvi testovi mogu pomoći zdravstvenom osoblju da otkriju jesu li se već zarazili, izgradili otpornost i jesu li sigurni za povratak na posao ili bi se trebali samoizolirati.

Također može pomoći otkriti koliko je bolest široko rasprostranjena.

Profesorica Sharon Peacock, direktorica nacionalne službe za infekciju pri PHE-u, rekla je da će masovno testiranje u Velikoj Britaniji biti moguće za nekoliko dana, rekavši da bi evaluacija testova trebala biti završena ove sedmice. Kasnije je vlada zauzela opreznije stavove rekavši da testovi neće biti dostupni tako brzo.

Vlada Velike Britanije kupila je 3,5 miliona ovih testova a naručit će još nekoliko miliona.

Vladini medicinski savjetnici rekli su da moraju biti sigurni u ove testove prije nego što oni postanu široko dostupni.

– Ključna stvar koju treba učiniti je procjena: jesu li ovi testovi dovoljno tačni da ih može koristiti široka javnost – rekao je Chris Whitty, glavni ljekar.

Testovi bi, rekao je, “potpuno transformirali ono što mi možemo učiniti” – ali se razlikuju od antigenskih testova koji se koriste za dijagnosticiranje Covid-19 kod bolničkih pacijenata.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da ova država drastično povećava svoj program testiranja.