Brčko: U naredna dva dana javni poziv za isplatu sredstava za april

0

Vlada Brčko distrikta BiH jutros je započela 79. redovnu sjednicu na kojoj je između ostalog usvojen Pravilnik za realizaciju Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog COVID-19 u Brčko distriktu BiH.

„Usvajanjem ovog pravilnika stvorene su pravne pretpostavke da Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu može raspisati javni poziv na koji će se javiti pravni subjekti za refundiranje troškova za mjesec april u zavisnosti od toga u koju kategoriju ta preduzeća spadaju, zavisno od toga da li je njihov rad u aprilu bio u potpunosti zabranjen ili su zbog nekih drugih okolnosti bili spriječeni u svom radu. Za sva ostala preduzeća predviđeno je, kao i prethodnim programom, da im bude isplaćeno ukupno 30% uplaćenih poreza i doprinosa na plate za mjesec april. Ovo je program koji će se provesti na isti način kao i za mjesec mart, a javni poziv će biti objavljen u naredna dva dana“, pojasnio je Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu.

Članovi Vlade danas su usvojili i Smjernice za izradu pravilnika o pripravničkom stažu i polaganju stručnog ispita zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika u Brčkom.

Akif Pezerović, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, rekao je da je ovo prva faza donošenja ovog podzakonskog akta, a njim će se, kako je istakao, riješiti pitanje polaganja stručnog ispita i odrađivanja pripravničkog staža u Brčkom za zdravstvene radnike.

„Sad imamo situaciju da se u Brčkom odrađuje pripravnički staž, a da se polaganje stručnog ispita za zdravstvene radnike i saradnike obavlja u entitetima. Uskoro će sva ova procedura moći da se provede u Brčkom“, rekao je Pezerović.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Zakon o izmjeni Zakona o izvršenju Budžeta Brčko distrikta BiH za 2020. godinu, Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine dala je saglasnost na Nacrt strategije za prihvat i integraciju državljana Bosne i Hercegovine koji se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu po osnovu sporazuma o readmisiji i Akcioni plan za period 2020–2023. godine.

Usvojena je i Odluka o raspisivanju javnog oglasa za povjeravanje javnih ovlaštenja iz oblasti tehničkih pregleda vozila te imenovano operativno tijelo (Odbor za razvoj) zaduženo za provođenje procesa izrade i provođenja strategije razvoja Brčko distrikta BiH do 2027. godine

Usvojena je i Odluka o imenovanju članova Radne grupe za utvrđivanje koncepta izgradnje sistema strateškog planiranja i upravljanja razvojem u Brčko distriktu BiH.

D.H.