BP: Vrhunac prošao, tržište nafte samo će padati

0

Potražnja za naftom možda je dosegla vrhunac prošle godine, prema kompaniji BP, koja navodi da se globalno tržište sirove nafte možda nikada neće oporaviti od pandemije koronavirusa.

U novom izvještaju objavljenom u ponedjeljak, firma iznosi tri scenarija za potražnju za energijom, a svi oni predviđaju pad potražnje za naftom tokom sljedećih 30 godina.

Razmjere i tempo pada bit će potaknute sve većom učinkovitošću i elektrifikacijom cestovnog prijevoza, rekli su iz BP-a.

U scenariju “uobičajenog poslovanja”, u kojem se vladine politike i socijalne preferencije razvijaju na isti način kao u nedavnoj prošlosti, potražnja za naftom blago će rasti nakon udara koronavirusa, ali potom počinje stagnirati oko 2025. i opadati nakon 2030. godine.

Vrhunac bio u 2019.

U dva druga scenarija, u kojima vlade poduzimaju agresivnije korake za suzbijanje emisija ugljika i postoje značajni pomaci u društvenom ponašanju, potražnja za naftom nikada se u potpunosti neće oporaviti od pada izazvanog pandemijom. To bi značilo da je potražnja za naftom dosegla vrhunac u 2019. godini.

Novi izvještaj velika je promjena u odnosu na prošlu godinu, kada je BP očekivao da će se rast potražnje nafte nastaviti i tokom 2030-ih.

Promjena odražava duboki učinak koji je pandemija, koja je dovela do zastoja putovanja i proizvodnje, imala na globalnim energetskim tržištima.

Analitičari misle da će kriza ubrzati preusmjeravanje s fosilnih goriva na obnovljive oblike energije, posebno dok vlade i investitori vrše pritisak na firme da se uhvate u koštac s klimatskom krizom usred sve većih dokaza o njenim razornim učincima.

Slabija potražnja

Drugi val koronavirusa, zbog kojeg su neke vlade ponovno pooštrile ograničenja, također povećava vjerovatnoću da promjene u ponašanju postanu trajne.

Na primjer, u BP-u misle da povećani rad kod kuće može potrajati, što će oslabiti potražnju za putovanjima.

“Oživljavanje” virusa također će uticati na ekonomsku aktivnost. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) saopštila je u ponedjeljak da se očekuje da će svjetska potražnja za naftom rasti sporije tempom 2021. godine nego što je mislila prije mjesec dana.

Također predviđa još strmije smanjenje potražnje ove godine nego što je ranije predviđeno.

Glavni sekretar Mohammad Barkindo rekao je za CNN Business da se globalna ekonomija oporavlja sporije nego što je OPEC ranije predviđao. No, organizacija još uvijek očekuje porast potražnje u prvoj polovini 2021. godine.

D. S.