Bogati naftaši iz Tešnja snažno ušli u sektor namještaja

0

Bogati naftaši iz Tešnja, braća Ahmetlić koji vode odvojene naftne biznise, snažno su ušli u sektor namještaja.

Inače, dvojica braće vode potpuno odvojene, čak konkurentske biznise. Izudin Ahmetlić vlasnik je firme HIFA Oil, dok je Hajrudin Ahmetlić vlasnik HIFA Petrola. 

S obzirom na to da obojica vode kompanije koje imaju prihode koji se mjere stotinama miliona KM, nema sumnje da će njihove investicije u veoma perspektivni sektor namještaja donijeti stotine novih radnih mjesta u BiH, piše BiznisInfo.ba.

Kako smo objavili jučer, Hajrudin Ahmetlić potvrdio je ovih dana da je kupio firmu za proizvodnju premium masivnog namještaja “InterProcess” Tešanj i firmu Mobello u Sloveniji.

Hajrudin Ahmetlić

Inače, InterProcess je firma čija je osnovna djelatnost priprema i proizvodnja premium masivnog namještaja Mobello. Zapošljava trenutno 110 uposlenika. Svoje proizvode izvozi u SAD, Njemačku, Francusku, Švicarsku, Austriju, Španiju, Italiju i Sloveniju.

Ahmetlić, pored prometa naftom, ulagao je u metalnu industriju i poljoprivredu. Najpoznatija njegova kompanija je HIFA Petrol.

Zanimljivo je da njegov potez slijedi nakon što je kompanija HIFA Oil, koja je u vlasništvu njegovog brata Izudina Ahmetlića, također snažno ušla u sektor namještaja kupovinom tešanjske firme Hit Design.

Kompanija Hit Design je osnovana 2017. godine u Tešnju, a nakon samo četiri godine, početkom 2021. napravljen je značajan iskorak akvizicijom od strane uspješne domaće kompanije HIFA Oil.

Izudin Ahmetlić

Izudin Ahmetlić

Nakon akvizicije, krenuo je snažan razvoj ove firme. U Tešnju je 2. decembra svečano otvoren novi proizvodni pogon i upravna zgrada a predstavljeno je i novo ime – Nostro.

Rezulati poslovanja okriljem grupacije HIFA Oil pokazuju rast te je od akvizicije do decembra 2022. zabilježeno povećanje prometa od 200 posto, dok se broj zaposlenih povećao za 215 posto. Kompanija Nostro trenutno upošljava 63 osobe, a u trenutku akvizicije taj broj je bio 20.

Ako Ahmetlići budu uspješni u sektoru namještaja kao što su bili u naftnom, ali i u metalskom biznisu u kojem također uspješno posluju, bit će to dobro ne samo za njih već i za bh. privredu.