BMW priprema električni M3

0

Već neko vrijeme BMW se priprema za ozbiljan ulazak u svijet električnih automobila s novom Neue Klasse platformom. Dio toga će, naravno, biti i sportski automobili, a sad je poznato što će ih pokretati.

BMW već neko vrijeme radi na sistemu s četiri motora i očekuje se da će lansirati svoju prvu sportsku limuzinu 2026. ili 2027. godine. Prodavat će se paralelno s modelom M3 koji, naravno, ima benzinski motor.

Ovaj model možemo nazvati i električnim M3 premda će biti na drugoj platformi. Šef M odjela Frank van Meel je rekao da će električni pogonski sustav ići čak do 1341 KS ili 1000 kW.

Tvrdi van Meel, da će novi električni sportaš pobijediti sve što ste ikada vidjeli. BMW razvija vlastite električne motore i vjeruje da će nova generacija biti mjerilo za sve ostale, piše Motor Trend, prenosi Hak revija.

Predviđa se da će nova električna sportska limuzina BMW-a biti automobil s najbržim ubrzanjem u historiji te marke te će joj do 100 km/h trebati manje od 3 sekunde. Električni motori bi mogli biti hlađeni vodom i uljem, a električna arhitektura od 800 volti omogućit će ultrabrzo DC punjenje.

Van Meel je također otkrio da će baterije sportskog modela imati drugačiju kemiju od ostalih modela Neue Klasse te će imati poboljšani sustav hlađenja. Proizvođač automobila osmislio je sustav koji može kontrolirati šasiju automobila i precizno regulirati okretni moment na svakom kotaču, poboljšavajući dinamiku automobila i čineći da se s BMW-om osjećate kao Alisa u zemlji čudesa.

BMW također razmatra električno vozilo s dva motora sa stražnjim pogonom. Ovaj bi model koristio sličan hardver i softver, ali bi imao manje snage od verzije s četiri motora.