Blago ublažene prognoze inflacije u BiH

0

Rezultati ankete o inflacijskim očekivanjima iz septembra ove godine koju sprovodi Centralna banka BiH (CBBiH) ukazuju na relativno ublažavanje kratkoročnih inflacijskih očekivanja za tekuću godinu.

Očekivana agregirana inflacija za 2023. godinu iznosi 7,9 posto što je niže od očekivanja iskazanim u julu ove godine, kada su sudionici u anketi predviđali prosječnu inflaciju od 8,3 posto.

Inflacijska očekivanja za 2024. godinu u ovom krugu anketiranja iznose 5,2 posto, što je nešto blago niže nego očekivanja u srpanjskoj anketi, ali govori da sudionici očekuju nastavak rasta cijena i ne očekuju brzo eliminiranje inflacije.

Rezultati ankete sugeriraju da su očekivanja da će inflacija do kraja godine imati blagu tendenciju pada, s tim da je i dalje na mnogo višoj razini od višegodišnjeg prosjeka.

Inflacija je ponovo postala jedan od ključnih makroekonomskih indikatora i u posljednje dvije godine znatno utiče na sva ekonomska kretanja u BiH i svijetu.

CBBiH sprovodi kvartalnu anketu o inflacijskim očekivanjima, a sudionici ankete u rujanskom krugu su opet bili predstavnici financijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva u BiH čije je sudjelovanje od ključne važnosti za rezultate ankete.