Biznismen iz Saudijske Arabije porijeklom iz BiH proizvodi oblake

0

Adil Bošnjak (90), porijeklom Bošnjak iz Bosne i Hercegovine, danas je jedan od najuspješnijih biznismena u Saudijskoj Arabiji.

Potomak je Ahmeda Ćošabića, osnivača prve moderne srednje škole u Medini. Vakufom, čiji je dio i ta škola, Adil i danas upravlja.

“Ipak, samo rijetki ovo znaju jer je Adil u saudijskom društvu poznat kao biznismen, kao neko ko može doći do kraljeva, premijera, ministara. Neko čije su ime i pojava dovoljna garancija uspjeha. Dr Adil je sedamdesetih godina prošlog vijeka pokrenuo prvu kompaniju za desalanizaciju morske vode. Danas vodi više od trideset kompanija širom svijeta. Ovaj živahni starac dočekao nas je u svojoj vili u Džidi, pristavši na svaku našu molbu. I opet mi se jasno potvrdilo da su veliki ljudi jednostavni. A Adil je i među takvima. Sijeda kosa, izrazito svijetle oči, arapsko odijelo”, navodi putopisac Hamza Ridžal, koji je Adila upoznao na “putu svile”.

Zanimljivo je da je Adil u poslovnom smislu posebno zainteresovan za novu tehnologiju proizvodnje oblaka, koju je patentirao.

“Još čeka dozvolu za njenu upotrebu, u šta polaže velike nade. Smatra da bi se na taj način riješio problem nepodnošljivih vrućina u Meki i Medini, posebno u vrijeme hadža. Adil Bošnjak, inženjer, proizvođač oblaka i zaljubljenik u BiH, ostavio je i još uvijek ostavlja trajan znamen u ovome dijelu svijeta”, navodi Ridžal, prenosi Bhdinfodesk.com.

Inače, Adil Bošnjak, koji je rođen u Saudijskoj Arabiji, kako dodaje Ridžal, “prvi put BiH je posjetio osamdesetih godina prošlog vijeka sa ocem”. Autom su došli u Donji Vakuf i tamo se susreli s rodbinom.

“Nakon rata, barem je jednom godišnje dolazio. Često je dolazio, često je bio u BiH. Bio je u Upravnom odboru BBI banke. Uradio je velike poslove za BiH tako što je uvezivao naše kompanije sa saudijskim biznismenima. Jedan je od inicijatora BBI foruma”, pojašnjava Ridžal.