Biznismen Aca Bosanac kupio jedan od simbola Beograda

0

Genex kulu, koja je jedan od simbola Beograda danas je, na javnom nadmetanju, za 2,4 milijarde dinara (blizu 40 milona KM), kupila firma Eureka bar. Vlasnik firme je Aleksandar Kajmaković zvani Aca Bosanac – kontroverzni biznismen koji je vlasnik brojnih beogradskih ugostiteljskih objekata.

Pored toga što se bavi ugostiteljstvom, Kajmaković je prije dvije godine bio uhapšen zbog saradnje sa Veljkom Belivukom, piše Nova.rs.

Kajmaković, poznatiji kao Aca Bosanac je vlasnik restorana „Temperament“ koji se nalazi u Beton hali, potom noćnog kluba „La Fayette“ u Karađorđevoj ulici, kluba „Casina“ na Terazijama.

Također, posjeduje i hotel „Casina“, zatim klub „Teatro“ u Sarajevskoj, te splav „Port“ kod Ušća. Spisak se ovde ne završava, s obzirom na to da je Kajmaković vlasnik i kafića „Caffe Theatre“ poznatiji pod nazivom „Kod konja“, potom kafića „Boutique“ i ekskluzivnih apartmana pod istim imenom, a u Skadarliji drži „Tri šešira“, „Dva goluba“ i „Zlatni bokal“.

Aca Bosanac i Genex kula

Također, on posjeduje i vozni park, među automobilima koje ima su „maserati“, nekoliko džipova, među kojima je i „hummer“.

Ime Aleksandra Kajmakovića po prvi put odjeknulo je u javnosti 2017. godine. Tada je Željko Rutović izrešetao Predraga Rankovića Peconija u hotelu „Prag“. Povod za pucnjavu bila je kupovina restorana „Venecija“ u Zemunu.

Za restoran su bili zaintresovani Peconi, Rutović i Joca Amsterdam. Peconi je htio da uzme Veneciju, a kupovina je trebalo da ide upravo preko Ace Bosanca.

Tačnije, Kajmakovićeva firma „Eureka bar“ je bila zakupac restorana od 2015. godine i renta je plaćana milion i po dinara mjesečno. Potom je Kajmaković htio da je kupi za Peconija. Rutoviću se to nije dopalo, te se obračunao u hotelu Prag.

Također, Kajmaković se na meti atentatora našao 2002. godine, tačnije 11. avgusta u 5 ujutru u Budvi. U njegov „Mercedes CLK 230“ sa kruševačkim registracija bila je podmetnuta bomba velike razorne moći koja je postavljena zbog neraščišćenih računa u Sarajevu.

Kako je Nova.rs svojevremeno pisala, Kajmaković je trebalo 2019. godine da postane i vlasnik Bezistana u samom centru Beograda za šta mu je vladajuća SNS, odnosno Skupština grada, dala zeleno svjetlo. Time se i tadašnja gradska vlast dovodi u vezu sa ekipom koja je sarađivala sa Veljkom Belivukom, obzirom da su dozvolili da im gradski projekat finansira Peconijeva desna ruka.

Kajmaković je 2021. godine bio uhapšen je zbog sumnje da je sarađivao sa Veljkom Belivukom. Kajmaković se tada sumnjičio da je prao pare za Belivuka i da je koristio „usluge“ njegovog obezbjeđenja, kao i to da je njegove firme vodio na svoje ime, ali za to nije optužen.