Bivši potpredsjednik Tesla Motorsa prelazi u hrvatske Rimac Automobile

0

Chris Porritt, bivši potpredsjednik u Tesli, pridružuje se timu Rimac Automobila na poziciji glavnog tehnološkog direktora, javili su iz hrvatske kompanije.

– Rimac Automobili imenuje bivšeg glavnog inženjera u Aston Martinu, potpredsjednika inženjeringa u Tesli i rukovodioca grupe za specijalne projekte u Appleu, Chrisa Porritta, glavnim direktorom tehnologije (Chief Technology Officer, CTO). On će odgovarati direktno osnivaču i izvršnom direktoru Mati Rimcu, s fokusom na buduće projekte u Rimcu – stoji u saopštenju.

Tokom karijere duže od tri decenije, Chris je nadgledao razvoj niza sportskih i električnih vozila. Tokom svojih 16 godina u “Aston Martinu” bio je glavni inženjer za ograničenu proizvodnju hiperautomobila One-77 i V12 Vantage Zagato.

U 2013. Porritt se seli u Kaliforniju gdje postaje potpredsjednik inženjeringa u “Tesli”, a potom prelazi u “Apple” gdje je imao vodeću ulogu u grupi za specijalne projekte za razvoj novih proizvoda. Uz svoju profesionalnu karijeru, Chris provodi vikende i slobodno vrijeme konstruišući i trkajući se svojim vintage trkačkim automobilima.

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila, kazao je:

– Započeli smo putovanje u državi koja nije poznata po razvoju automobila. Mnogo smo toga naučili putem pokušaja i grešaka s obzirom da je bilo teško privući ljude iz drugih država, što je taj čitav proces učinilo izazovnim, ali i uzbudljivim. Ne mogu zamisliti kakav bi naš put bio i koliko bismo sada daleko bili kad bismo imali Chrisa od samih početaka. Brinulo me da ljudi s velikim iskustvom u industriji neće odgovarati našoj kulturi i duhu kompanije. Međutim, kao apsolutni ljubitelj automobila, koji voli da uključi u stvaranje novih projekata, Chris se uklopio odmah od početka. Dijelimo isti način razmišljanja: želimo da razvijamo automobile koji podižu ljestvicu, zabavni su i kvalitetni. Jedva čekam rezultate koje ćemo zajedno ostvariti.

Porritt je kazao da je prilika pridružiti se Rimac Automobilima san svakog inženjera.

– Budući da je gotovo svaka ključna komponenta konstruisana i osmišljena u samom Rimcu, imamo pravu slobodu da stvorimo nešto što je potpuno različito od bilo čega drugog što je ranije razvijeno u svijetu supersportskih automobila. Rimac je savršeno mjesto za dobro iskorištavanje mojih kombinovanih iskustava stečenih u razvoju superautomobila u Aston Martinu i električnih automobila u Kaliforniji. Ono što je tim već dosad postigao s razvojem automobila C_Two je fenomenalno te se radujem tome što mogu pomoći u razvoju budućih proizvoda koji će pomicati granice – izjavio je Porritt.