Bill i Melinda su stvorili imperiju, bogatstvo se procjenjuje na 146 milijarde dolara

0

Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, osnivač kompanije Microsoft, Bill Gates i njegova supruga Melinda objavili su da se razvode nakon 27 godina braka. Bill i Melinda upoznali su se kasnih 80-tih godina prošlog vijeka kada se ona priključila kompaniji Microsoft. Imaju troje djece i zajednički vode Fondaciju “Bill i Melinda Gates”.

Kako piše New York Times, njihov razvod će vjerovatno izazvati šok u svijetu filantropije, biznisa, ali i javnog zdravlja.

Dosadašnji supružnici 2000. godine osnovali su i “Bill & Melinda Gates” fondaciju koja upravlja sa gotovo 50 milijardi dolara i smatra se najvećom privatnom fondacijom na svijetu.

Nadalje, razvod otvara pitanje o budućnosti enormnog bogatstva Gatesovih, a veliki dio još nije doniran fondaciji Bill & Melinda Gates. Forbes bogatstvo Billa Gates procjenjuje 124 milijarde dolara. 

Prema trenutnim podacima Bloomberga, Gatesovo bogatstvo trenutno iznosi čak 146 milijardi dolara.

U 31. godini života je zaradio milijardu dolara, a 40. rođendan je dočekao kao najbogatiji čovjek na svijetu.

Bill Gates je kao tinejdžer bio veoma stidljiv, zanimali su ga kompjuteri, matematika i druge prirodne nauke, uprkos želji njegovih roditelja da postane advokat.

Sa 13 godina napisao je svoj prvi kompjuterski program, a sa školskim drugovima je kompaniji CCC predložio da pronađu kvarove u softveru, a zauzvrat su tražili da koriste njihove računare.

Sa 14 godina su započeli karijeru napisavši program za obračun plaćanja u jednom od najstarijih viših programskih jezika, Kobolu. Prve godine su zaradili 20.000 dolara tako što su napravili brojače saobraćaja Traf-O-Data, ali pošto su bili maloljetni nisu mogli da nastave sa radom. Završio je srednju školu sa brojem poena 1.590 od 1.600 što odgovara koeficijentu inteligencije 170.

Upisao je pravo na Harvardu gdje je upoznao svog budućeg partnera Stiva Balmera koji je 2000. godine postao izvršni direktor kompanije Microsoft. Kada je shvatio da studiranje nije za njega, napustio je univerzitet i u Hanivelu se pridružio prijatelju Pol Alenu. Zajedno su pokrenuli firmu pod nazivom Microsoft koja se bavila proizvodnjom softvera, prenosi Avaz.

Godine 1975. Microsoft je postao ekskluzivni zastupnik i vlasnik 86-DOS-a, operativnog sistema za diskove. Nakon što su ga prilagodili za lične računare i nazvali PS-DOS, prodali su ga kompaniji IBM za ogroman honorar. Pošto su ih drugi iskopirali, 1985. godine Microsoft je napravio novu licencu MS DOS.

Što se privatnog života tiče, u braku je od 1. januara 1994. godine.

Sa suprugom Melindom ima troje djece. Žive u kući koja se nalazi na obali jezera Vašington u Sijetlu. Za njenu izgradnju je bilo potrebno 7 godina i 125 miliona dolara. 2000. godine su osnovali fondaciju “Bill i Melinda Gates” koja pomaže ljudima koji boluju od side i drugih bolesti karakterističnih za nerazvijene zemlje, omogućuje školovanje siromašnima, itd. Kompanija Microsoft ima hiljade patenata od kojih je 9 registrovano na ime Billa Gatesa.

Kraljica Elizabeta II mu je dodijelila titulu počasnog viteza reda britanskog kraljevstva. Posebne zasluge im se pripisuju za poboljšanje zdravstva i obrazovanja u Meksiku. Donirao je 30 milijardi dolara ljudima kojima je potrebna pomoć.

Izjavio je da će 95% bogatstva dati u humanitarne svrhe. Donirali su preko milijardu dolara koledžima i preko 210 miliona za sređivanje državnih škola. Također se zalažu da podignu svijest kod većine svojih bogatih prijatelja kako bi i oni svojim donacijama nekome olakšali život.