Bill Gates poslao optimističnu poruku čovječanstvu

0

Tehnološka i naučna evolucija mogu dati opasne rezultate, kao što nam pokazuju primjeri nuklearnog oružja ili bioterorizma.

Čak i kad se uzmu u obzir svi izazovi s kojima se suočavaju sadašnje i buduće generacije, Bill Gates je uvjeren kako će bilo ko rođen u idućih nekoliko decenija živjeti bolje.

Bill Gates često upozorava na egzistencijalne globalne prijetnje, poput klimatskih promjena i budućih pandemija. Pa ipak, suosnivač Microsofta i milijarder je optimističan kad je riječ o budućnosti čovječanstva na Zemlji.

Čak i kad se uzmu u obzir svi izazovi s kojima se suočavaju sadašnje i buduće generacije, Gates je uvjeren kako će bilo ko rođen u idućih nekoliko desetljeća bolje živjeti nego ljudi bilo kad ranije u historiji, prenosi tportal.

Pesimisti se, dodao je, suviše fokusiraju na aktuelne negativne trendove i ne vide širu sliku. Kao primjer navodi globalnu stopu smrtnosti djece mlađe od pet godina, koja je prepolovljena tokom zadnjih dvadeset godina. Također, prosječan životni vijek se u zadnjih 300 godina gotovo pa udvostručio.

Zahvaljujući inovacijama, u budućnosti ćemo iskorijeniti dječju paralizu te izliječiti rak i pretilost, smatra Gates. Veliki potencijal imaju i tehnologije zelene energije, a tehnološki je napredak omogućio podizanje razine obrazovanja te učinkovitiji rad zdravstvenih djelatnika diljem svijeta, piše CNBC.

Inovacije, upozorio je, ne garantuju pozitivne ishode. Tehnološka i naučna evolucija mogu dati opasne rezultate, kao što nam pokazuju primjeri nuklearnog oružja ili bioterorizma.

Ipak, ukupno gledano, Gates vjeruje kako čovječanstvo čeka svijetla budućnost.