Bill Gates nikad nije bio bogatiji, vlasnika Zare ostavio daleko iza sebe

0

Bogatstvo Billa Gatesa prešlo je 90 milijardi dolara, prema podacima objavljenima u Blobergovom indeksu milijardera.

Gatesovo bogatstvo nije poraslo zbog kretanja dionica Microsofta već zbog rasta cijene dionica Canadian National Railwaya(CN) i Ecolaba, dviju manjih kompanija u kojima ima udjele. Gates je najveći pojedinačni dioničar u CN-u, željezničkom prijevozniku s više od 24.000 zaposlenika.

Druga kompanija, Ecolab prvenstveno se bavi pružanjem komunalnih usluga, ali proizvode i kemikalije korištene u proizvodnji mesnih prerađevina.Zapošljavaju oko 47.000 ljudi u više od 170 zemalja svijeta.

Drugi najbogatiji čovjek na svijetu Amancio Ortega s procijenjenim bogatstvom od 76 milijardi dolara daleko je iza Gatesa. Ortega je vlasnik odjevne kompanije Inditex koja u svom vlasništvu ima lanac trgovinaZara i Bershka. Inditex je inače najveći proizvođač i distributer modne odjeće. Neka istraživanja su pokazala da je Zari potrebno samo 15 dana kako bi osmislili i počeli prodavati neki novi proizvod.

Konkurentski financijski časopis Forbes procjenjuje Gatesovo bogatsvo na 78,7 milijardi dolara. Forbes kaže da je Gates krajem prošlog tisućljeća nakratko imao više od 100 milijardi dolara, ali to je bilo prije strmoglavog pada vrijednosti dionica tehnoloških kompanija i antimonopolističkih suđenja Microsoftu.

Bloomberg tvrdi da je Gatesovo bogatstvo ove godine poraslo za 6,2 milijardi dolara, ali to je tek četvrti najveći porast među milijarderima koje Bloomberg prati.

Osnivač i šef Facebooka Mark Zuckerbergbogatiji je ove godine za nešto manje od 9 milijardi dolara. Harold Hamm, šef proizvođača nafte Continental Resources gotovo je udvostručio svoje bogatstvo. Naime, njegovo bogatstvo poraslo je za 7 milijardi dolara i sada on ima oko 13 milijardi dolara.

Šef Amazona, Jeff Bezos, bogatiji je za oko 6,5 milijardi dolara i praktički je treći najbogatiji čovjek na svijetu. Tu titulu dijeli s Warrenom Buffetom, vlasnikom najveće američke kompanije Berkshire Hathaway. Konglomerat Berkshire Hathaway u svom vlasništvu ima, između ostalih, draguljare Helzberg Diamonds, osiguravajuću kuću Geico, željeznice BNSF te odjevnu kompaniju Fruit of the Loom.