Bijeljina: Prihodi poreskih obveznika lani dvije milijarde KM

0

Gradski menadžer u Bijeljini Miloš Stevanović rekao je da su poreski obveznici, odnosno privatne kompanije u prošloj godini generisali prihod od dvije milijarde KM, napravili novostvorenu vrijednost veću od stotinu miliona KM, te platili više od 20 miliona KM poreza na dobit i desetine miliona PDV-a.

“To je izuzetno važna stvar za grad”, rekao je Stevanović na prijemu za preduzeća koja najredovnije izmiruju poreske obaveze i zapošljavaju značajan broj radnika. 

Zato, rekao je on, grad Bijeljina i povezana javna preduzeća i ustanove žele da budu bolji servisi građanima i privredi da bi podstakli investicije i podržali privatnu inicijativu i stvaranje novih radnih mjesta. 

“Gradska uprava ima potrebu da zahvali kompanijama koje redovno plaćaju porez i podrži ih jer su pokretač ekonomskog razvoja”, naveo je Stevanović i podsjetio da Gradska uprava u ovoj sedmici, koja je simbolično nazvana “Nedjelja dobrih stvari”, promoviše napredne ideje, rezultate i ljude. 

Neke od kompanija, čiji su predstavnici na prijemu, u konsolidovanim strukturama zapošljavaju više od 3.000 radnika u deset zemalja, istakao je Stevanović i napomenuo da je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić prvi u Republici Srpskoj uveo gradskog menadžera radi osavremenjivanja Gradske uprave. 

Prema njegovim riječima, ideja je i da upravno-pravni procesi budu premješteni sa pisane u elektronsku formu, te da se pomogne u izdavanju građevinskih dozvola preko interneta, kao i da bude olakšana komunikacija sa javnom upravom unapređenjem onlajn servisa. 

Ššef kabineta gradonačelnika Mile Pejčić rekao je da će Gradska uprava nastojati da uvaži sve kvalitetne ideje i prijedloge da bi i na taj način podržali privrednike, ali i poboljšali standard građana. 

Predsjednik Privrednog savjeta grada Đorđe Slavinjak istakao je da se Gradska uprava u proteklom periodu trudila da poboljša ambijent rada u ovom gradu, te da su rezultati već vidljivi. 

“Veoma je značajno formiranje poslovnih zona koje su dobar način da se privuku investitori”, naveo je Slavinjak.

Srna