Bijela kuća će razmatrati izbacivanje Huaweia iz američkog bankarskog sistema

0

Trumpova administracija razmatrala je već ranije ove godine izbacivanje Huaweija iz finansijskog sistema SAD-a kao jednu od opcija u svojoj politici prema kineskom gigantu, a od plana se tada odustalo.

Međutim izvori koji su upoznati sa ovom situacijom kazali su agenciji Reuters kako bi ovaj plan u narednim mjesecima mogao opet oživjeti u zavisnosti od toga kako će se razvijati stvari na relaciji Huawei – SAD.

Plan predviđa da se drugi svjetski proizvođač mobilnih telefona smjesti na Posebno označenu listu Ministarstva finansija (Specially Designated Nationals – SDN), što bi kineskoj kompaniji praktično onemogućilo obavljanje transakcija u američkim dolarima.

U tom slučaju Huawei bi bio među najvećim svjetskim kompanijama ikad stavljenim na ovu listu na kojoj se ranije našao drugi najveći proizvođač aluminijuma na svijetu ruski Rusal, neki ruski oligarsi, iranski političari i trgovci drogom iz Venecuele, prenosi agencija Reuters.

Stavljanje na listu zabranjuje američkim kompanijama ili građanima da trguju ili obavljaju financijske transakcije s onima na popisu i zamrzava imovinu koju imaju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Američka vlada već je optužila Huawei za krađu poslovnih tajni, bankovne prevare i kršenje američkih sankcija protiv Irana. Američka administracija pokušala je takođe ubijediti druge zemlje da zbog bojazni od špijuniranja isključe Huawei iz izgradnje 5G mreža.