BiH, Srbija i Crna Gora ponudiće zajednički turistički proizvod

0

BiH, Srbija i Crna Gora ponudiće tržištu prekookeanskih zemalja zajednički turistički proizvod, koji će sadržati ture aktivnog turizma, najavljeno je na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru.

Ovaj projekat inicirale su privredne komore iz ove tri zemlje.

Mirko Bošković iz Spoljnotrgovinske komore BiH rekao je da je ova komora na sebe preuzela koordinaciju za BiH unutar ovoga projekta u kojem učestvuju privredne komore Republike Srpske i Federacija BiH.

On je naveo da je dogovor da turisti u svakoj od zemalja borave podjednako od pet do sedam dana.

Milan Bukara iz Turističke agencije “Cepter pasport”, koja je operator za teritoriju Republike Srpske, izjavio je da će se Srpska u ovom projektu fokusirati na avanturistički turizam, s naglaskom na banjalučku regiju.

“Planiramo uključiti i Višegrad, Nacionalni park Sutjeska, te Trebinje, ali sve će zavisiti od toga na kojim ćemo mjestima raditi poveznice sa Srbijom i Crnom Gorom”, rekao je Bukara.

Sekretar za turizam Privredne komore Srbije Tijana Maljković rekla je da je neophodno za daleka tržišta da najmanje tri zemlje budu partneri.

“Plan nam je da do kraja godine odredimo destinacije u svakoj zemlji, nakon čega bi ture trebalo da budu promovisane na sajmovima 2020. godine”, navela je Maljkovićeva.

Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Marko Šantić rekao je da će u ovom projektu tri zemlje biti posmatrane kao jedna destinacija koja će ponuditi avanturistički turizam, etno-turizam, gastronomiju i kulturni turizam, prirodne ljepote i sve ono što ove tri zemlje u ovom trenutku nude.

On je naglasio je da regionalna saradnja u okviru partnerstva predstavlja budućnost daljnjeg razvoja turizma.

Mili Bijavica, predstavnik agencije “Fortuna travel”, operativnog organizatora za FBiH, naglasio je da još postoji nekoliko različitih opcija za razgledanje turističkih potencijala FBiH.

Prema njegovim riječima, zamišljeno je da se iz Beograda ide ka Banjaluci, a onda daje prema FBiH.

“Planiramo uključiti Visoko, vezirski grad u Travniku, Sarajevo, Konjic, a onda bi se preko Blidinja išlo dalje ka Hercegovini. U Hercegovini su planirani obilasci Počitelja, Kravica, Međugorja i Mostara, pa bi se produžilo ka Trebinju”, naveo je Bijavica.

Srna