BiH se zadužila za još 210 mil eura za Koridor 5C

0

Ministar finansija i terezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda i predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti potpisali su danas u Sarajevu ugovor o kreditu, vrijedan 210 miliona eura, za projekat Koridor “5C” – obilaznica Doboj.

Nakon potpisivanja ugovora, Bevanda je rekao da će ova sredstva biti alocirana na Republiku Srpsku, odnosno preduzeće “Autoputevi Republike Srpske”, u iznosu od 150 miliona eura, te na Federaciju BiH, odnosno “Autoceste FBiH” u iznosu od 60 miliona eura.

Prema riječima Bevande, ovim ugovorom biće omogućena izgradnja novih 14 kilometara dionice auto-puta na Koridoru “5C”, sa dvije dvostruke trake.

On je pojasnio da dionica počinje na mostu preko rijeke Bosne južno od petlje Rudanka u Republici Srpskoj na sjeveru, a nastavlja se prema jugu, obilazi grad Doboj, ka FBiH, preko Usore, do Medakova.

“Novac je raspoređen u skladu s projektom, konfiguracijom terena i potrebnim ulaganjima”, istakao je Bevanda, dodavši da su uslovi kredita povoljni jer je rok otplate 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda na otplatu glavnice, a otplata je u 24 jednake polugodišnje rate.

Bevanda je izrazio nadu da će odgovorni u javnim preduzećima preduzeti sve korake da što prije krenu u realizaciju ovog projekta i da će u predviđenom roku, do kraja 2022. godine, biti novih 14 kilometara auto-puta.

Čakrabarti je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ovog ugovora jer je obezbijeđeno dodatnih 210 miliona eura, čime će ukupan iznos odobrenih sredstava za Koridor “5C” biti veći od 800 miliona eura, prenijela je Srna.