BiH prvi put bilježi suficit u robnoj razmjeni sa zemljama CEFTA

0

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je ohrabrujuća činjenica da BiH prvi put bilježi suficit u robnoj razmjeni sa zemljama CEFTA.

Podaci nadležnih institucija govore da je prvi put pokrivenost uvoza izvozom nadmašila 100 posto i u prvom kvartalu iznosila je 102,8 posto, a u drugom kvartalu 102,6.

Ministar Košarac je naglasio da je u okviru CEFTA, najvažniji spoljnotrgovinski partner BiH i dalje Srbija, sa kojom u proteklom periodu bilježi poboljšanje robne razmjene.

“Odlične političke odnose srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prati poboljšanje ekonomskih veza i saradnje, što je važno i korisno za sve građane. O tome najbolje govori podatak da je izvoz u Srbiju povećan za više od 80 posto, prvenstveno zahvaljujući izvozu električne energije i uglja”, rekao je Košarac za Srnu.

On je istakao da podaci relevantnih institucija ukazuju da je ove godine izvoz u zemlje CEFTA iznosio 1,4 milijarde KM, što je za 71,3 posto više nego u istom periodu 2021. godine, a uvoz 1,3 milijarde KM, što je za 41,6 posto više nego u istom radzoblju protekle godine.

Srna