BiH među najprivlačnijim regijama za strane investitore

0

Magazin Foreign Direct Investment rangirao je BiH na treće mjesto kao regiju budućnosti za privlačenje stranih investicija po osnovu troškova poslovanja za 2018. godinu, saopšteno je iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić danas je u Kanu, kao predstavnik BiH, primio nagradu ovog magazina koji je BiH rangirao na treće mjesto u kategoriji srednje-velikih evropskih regija za strana ulaganja.

Miliniću su, kao predstavniku BiH, uručena i priznanja za Bijeljinu, Zvornik i Zapadno-hercegovački kanton.

U saopštenju se navodi da je ovo značajno priznanje još jedan dokaz da je BiH profitabilna lokacija za strana ulaganja, te da bi uz rješavanje ključnih nedostataka, koje ne mogu nadoknaditi promotivne aktivnosti, mogla realizovati veći priliv direktnih stranih ulaganja.

U konkurenciji od 481 lokacije među top 10 investicionih destinacija u sedam različitih kategorija u pogledu cjenovne konkurentnosti, po izboru magazina našli su se BiH, Republika Srpska, Zapadno-hercegovački kanton, te Bijeljina, Prijedor i Zvornik.

Za donošenje odluke o proglašenju najboljih evropskih gradova i regija, stručni ocjenjivački tim uzeo je u obzir kriterijume kao što su ekonomski potencijal, isplativost ulaganja, ljudski potencijali, kvalitet života, poslovno okruženje, kao i postojanje strategije za privlačenje investicija.

Pozicioniranje na prestižnoj top listi evropskih gradova i regija budućnosti predstavlja direktnu preporuku potencijalnim investitorima o regijama u koje treba ulagati.