Koronavirus: BiH još bez mjera za podršku privrednicima

0

Pojava koronavirusa izazvala je haos u cijelom svijetu, a osim što zemlje širom svijeta broje oboljele i preminule, sve se više govori i o negativnim posljedicama pojave virusa na ekonomiju.

Među sektorima koji su najviše pogođeni su svakako transport i turizam, mada zbog teže opskrbe repromaterijalom, slabije potrošnje, otežanog kretanja, otkazivanja skupova i prezentacija, posljedice osjećaju gotovo svi.

Globalne gubitke kao i one na nivou država teško je predvidjeti jer niko ne zna koliko će epidemija trajati i kojim intenzitetom će se razvijati.

Kako bi se izborile sa negativnim efektima epidemije i dijelom nadoknadile gubitke do kojih će doći, brojne zemlje počele su pripremati mjere za pomoć privrednicima.

Narednih dana analize i prijedlozi

Iako bh. privrednici posljednjih dana upozoravaju kako očekuju hitnu reakciju vlasti i donošenje mjera koje će olakšati poslovanje preduzećima koja se nađu u problemima, najave konkretnih mjera još uvijek nema.

One će narednih dana biti predložene od strane poslodavaca i privrednika entitetskim vladama u Bosni i Hercegovini.

– Narednih dana ćemo imati grupne sastanke na kojima ćemo okupiti predstavnike najznačajnjih udruženja iz sektora koji su najviše ugroženi. Nakon toga, moći ćemo uputiti određene inicijative prema nadležnima, da vidimo šta se može uraditi i koji su to modeli koje druge zemlje provode. Ove sastanke održaćemo do kraja sedmice i nakon toga ćemo imati kokretne prijedloge – kazao je za BiznisInfo Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH.

On je proteklih dana sugerisao privrednicima da koriste mehanizam “više sile” kako bi spasili pojedinačne ugovore i tako izbjegli plaćanje penala zbog eventualnih kašnjenja prouzrokovanih izbijajem epidemije.

Slično kaže i Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske. On za naš portal kaže kako je još rano reći koje su to mjere koje će mjere biti preuzete jer to moraju biti one mjere koje su privrednicima najpotrebnije.

– Nemoguće je predvidjeti koliki će biti troškovi niti kolike će biti štete. Niko ne zna koliko će kriza sa koronavirusom trajati niti koji će biti njen konačan obim. Zbog toga bi bilo vrlo neozibljno u ovom trenutku davati bilo kakve prognoze – kaže nam Blagojević.

Privredna komora Republike Srpske pomno prati situacoju na terenu a svim je privrednicima uputila anketu u kojoj je od njih zatraženo da se izjasne o tome da li osjećaju posljedice pojave koronavirusa te kolike gubitke očekuju u narednom periodu.

Relevantne mjere

– Napravićeno analizu odgovora iz ove ankete i iz toga će izaći konkretni prijedlozi nadležnim institucijama kako da se nadonade te štete i koje su to mjere koje bi našim privrednicima bile najpotrebnije – kazao nam je Blagojević.

Inače, mediji su proteklih nekoliko dana pisali o različitim mjerama koje su evropske zemlje uvele kako bi ublažile udar koronavirusa na svoje ekonomije.

Hrvatski mediji prenijeli su tako da je direktor Hrvatske udruge banaka izvijestio da se intenzivno radi na mjerama za olakšanje poslovanja firmi pogođenih koronavirusom, a razmatra se i moguće uvođenje moratorija na otplatu kredita firmama i građanima, uz formiranje državne garantne sheme.

Italijanske banke uputile su već tamošnjoj vladi prijedlog o stvaranju državne garantne sheme za banke koje će produžavati ili odgađati naplatu kredita firmama i stanovništvu koji su pogođeni zbog smanjenja ili prestanka poslovanja usljed epidemije koronavirusa.

I slovenska vlada predstavila je u ponedjeljak mjere za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa teške milijardu eura kojima će se pomagati preduzećima koja upadnu u probleme s likvidnošću, radnicima koji ne budu mogli raditi, a zdravi su, te firmama koje budu imale problema s održavanjem postojećeg nivoa zaposlenosi.

Banka Engleske snizila je referentnu kamatnu stopu za pola procenta kako bi podržala ekonomiju zemlje u borbi sa koronavirusom.