BiH i Republika Koreja će jačati ekonomsku saradnju

0

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić sastao se danas sa zamjenikom ministra za ekonomska pitanja Ministarstva vanjskih poslova Republike Koreje Jae-kwon Kangom u Seoulu koji je održan u sklopu posjete delegacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u Južnoj Koreji. 

Tokom susreta, ocijenjeno je da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Koreje dobri, bez otvorenih pitanja te da je u narednom razdoblju neophodno raditi na unapređenju saradnje, posebno kada je riječ o trgovinskoj razmjeni i ekonomskim odnosima.

Zamjenik ministra Brkić iskazao je zahvalnost Republici Koreji na značajnoj pomoći koju ova prijateljska zemlja tokom godina pruža BiH. Istaknuo je da bi otvaranje Ambasade  Republike Koreje u Sarajevu predstavljalo izuzetnu poruku i podršku unapređenju saradnje i razvijanju odnosa dvije zemlje.

Izrazio je uvjerenje da postoje velike mogućnosti za unapređenje privredne saradnje, vanjskotrgovinske razmjene i dolazak novih korejskih investicija u BiH. Kao ključne sektore za značajnu privrednu saradnju naveo je prehrambenu, metalnu, namjensku i farmaceutsku industriju te građevinarstvo i energetiku. Naglasio je važnost povezivanja poslovnih zajednica BiH i Republike Koreje kao i učestvovanje delegacija na privrednim forumima i manifestacijama.

Osvrnuo se i na izvanredne prirodne potencijale i resurse u BiH, koji mogu biti interesantni korejskim investitorima. Izrazio je zadovoljstvo povećanim interesom turista iz Republike Koreje za posjetu BiH i Međugorju. Upoznao je sagovornika s aktuelnom političkom situacijom u našoj zemlji, putu BiH u EU i reformskim procesima te saradnji s NATO-om.

Zamjenik ministra Republike Koreje Jae-kwon Kang naglasio je da je njegova država spremna na saradnju s BiH u svim oblastima od zajedničkog interesa. Pozvao je na jači angažman kada je riječ o jačanju privredne saradnje dviju zemalja. Izrazio je zahvalnost našoj zemlji na podršci na međunarodnom planu. U tom kontekstu, naglasio je značaj kandidature grada Busana u Republici Koreji za domaćina međunarodne Svjetske izložbe EXPO 2030. Izrazio je nadu da će Bosna i Hercegovina podržati kandidaturu Republike Koreje.

Na sastanku je bilo riječi i o ugovornim odnosima dvije zemlje te finaliziranju procesa potpisivanja Sporazuma o ekonomskoj saradnji BiH i Republike Koreje. Također izražena je spremnost za intenziviranje saradnje kroz posjete na visokom nivou.