BiH dobija 9,2 miliona eura za poddionicu autoputa

0

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je Prijedlog ugovora o grantu (Koridor Vc 2, poddionica: Tunel Zenica – Donja Gračanica) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji se odnosi na investicioni grant iz programa Evropski zajednički fond za zapadni Balkan, vrijedan 9.222.000 eura.

Bespovratna finansijska pomoć koju je odobrila Evropska unija Bosni i Hercegovini za JP Autoceste Federacije BiH kao projektnoj kompaniji bit će usmjerena na dio Projekta izgradnje autoputa po međunarodnim standardima dužine 3,9 km između Donje Gračanice i tunela Zenica, uključujući Sjevernu petlju sa mostom preko rijeke Bosne i putem za povezivanje sa magistralnim putem.

Prijedlog ugovora sa Osnovama za zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Inače, prema tehničkom opisu JP Autocesta FBiH, dionica Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica nastavlja se na dionicu Klopče – tunel Pečuj i predstavlja treći lot tzv. zeničke obilaznice. Poddionica je duga 4 kilometra. Izgradnja ove dionice će se sprovesti prema ugovoru “design and build”. Osim otvorenog dijela trase gradit će se vijadukt Donja Gračanica, (L=400 m), tunel Hum (L=420 m), dva kraća vijadukta na području naselja Hece i tunel Vraca (L=350 m). U sklopu ove dionice gradit će se i petlja Zenica sjever sa naplatnim mjestom, kao i saobraćajnice tzv. „sjevernog spoja“ koje trebaju da povežu autocestu Koridora Vc sa gradom Zenica i magistralnom cestom M-17.