Biden uvodi porez za bogate da skupi novac za pomoć siromašnima i razvoj zemlje

0

Predsjednik SAD Joe Biden pozvao je bogate Amerikance i korporacije da kroz porez plate “pravičan udio” u finansiranju besplatnog višeg obrazovanja i za druge beneficije za siromašnije radnike.

Govoreći na Tajdvoter Komjuniti Koledžu, centru za više obrazovanje u gradu Norfolku u saveznoj državi Virdžiniji, Biden je rekao da bi proširenje američkog javnog obrazovnog sistema koje je predložio donijelo balans ekonomiji i da bi bilo od koristi Amerikancima sa nižim prihodima, prenosi Reuters.

– SAD bi mogle da obezbijede dvije besplatne godine višeg obrazovanja podizanjem najviše stope poreza na dohodak na nivo na kojem je bio 2001. godine – rekao je Biden.

On je poručio i da planira da obezbijedi poreske olakšice ljudima iz radničke klase i natjera sve da plate “pošteni udio”.

Posjete školama su dio kampanje za promovisanje Bidenovog plana od 2,3 biliona dolara za obnovu puteva i druge infrastrukture, kao i paketa socijalne potrošnje koji uključuje milijardu dolara za obrazovanje i brigu o djeci za period od 10 godina, te 800 milijardi dolara poreskih kredita namenjenih porodicama sa srednjim i niskim primanjima, prenosi Telegraf Biznis.

Finansirana višim porezima za korporacije i bogate Amerikance, dva prijedloga zajedno bi predstavljala najveću inicijativu za domaću potrošnju od šezdesetih godina prošlog vijeka.

– To ćemo finansirati tako što ćemo osigurati da korporativna Amerika i najbogatijih 1 posto stanovnika plati svoj pošteni udio – rekao je Bajden.

Predsjednik SAD-a je obećao da će sarađivati i sa demokratskim i sa republikanskim članovima Kongresa na ovom planu, ali mnogi republikanci poručili su da ne podržavaju njegovu inicijativu za povećanje poreza bogatašima, a nisu podržali ni njegov paket pomoći zbog pandemije od 1,9 biliona dolara.