BH Telecom i Sport klub prekidaju saradnju, oglasile se obje strane

0

BH Telecom bi za tri dana mogao raskinuti ugovor o preuzimanju Sport kluba, što znači da bi stotine hiljada ljudi u Bosni i Hercegovini ostale bez prilike da gledaju košarkaške Zmajeve na Evropskom prvenstvu koje počinje 1. septembra, ali i Zmajice na Svjetskom prvenstvu koje starta 22. septembra, objavio je portal N1.

Ekskluzivna prava za prijenos Eurobasketa, kao i za brojne druge značajne sportske događaje, uključujući kvalifikacione utakmice za Svjetsko košarkaško prvenstvo, ima upravo Sport klub, kanal u vlasništvu United Media.

Nakon što je košarkaška reprezentacija BiH sinoć u fenomenalnoj utakmici u Sarajevu savladala favoriziranu Francusku, porasla su očekivanja od nastupa Zmajeva na Evropskom prvenstvu koji prvu utakmicu igraju u četvrtak protiv Mađarske. Zbog nerazumne i neposlovne odluke BH Telecoma da ne prihvati produženje ugovora za preuzimanje Sport kluba, o čemu su već informirali vlasnike ovog sportskog kanala, svi pretplatnici Moje TV ostat će bez mogućnosti da prate svoju reprezentaciju, piše N1, navodeći kako je ovakav stav BH Telecoma posebno skandalozan imajući u vidu da je to javno preduzeće koje bi moralo brinuti o javnom interesu i pravu javnosti da prati najvažnije sportske događaje.

Ugovor između BH Telecoma i United Media o pravu preuzimanja Sport kluba i ostalih kanala ističe 31. avgusta.

Ostalo je još svega nekoliko dana da se uprava BH Telecoma, na čelu sa provjerenim stranačkim kadrovima, urazumi i produži ugovor koji bi pretplatnicima širom BiH omogućio gledanje Sport kluba, navodi N1 koji djeluje u sastavu United Media.

Zanimljivo je da je uprava BH Telecoma tražila od United Media da višestruko smanji cijenu za Sport klub i da dopusti besplatno preuzimanje ostalih kanala, dok istovremeno za Arenu sport u vlasništvu državne firme iz Srbije, Telekoma Srbije, izdvajaju milionske cifre. BH Telecom je prije nekoliko mjeseci svojim pretplatnicima značajno podigao cijene korištenja platforme Moja TV, pravdajući to plaćanjem prava na preuzimanje tv kanala, pa je najava ukidanja Sport kluba i ostalih kanala tim neprijatnija za njihove korisnike, piše N1.

Saopćenje BH Telecoma

Iz kompanije BH Telecom reagovali su povodom informacije o raskidu ugovora, te naveli kako će, obzirom na interes javnosti za praćenje utakmica Evropskog prvenstva u košarci, biti ponuđeno njegovo produžnje za period od mjesec dana.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Korisnici Moja TV su u proteklom periodu jedini na tržištu mogli uživati u prenosima svih sportskih događaja obzirom da posljednje tri godine BH Telecom u svojoj ponudi ima Arena sport, Eurosport i Sport klub TV kanale. Međutim, tržišne okolnosti su se u posljednjih godinu dana značajno promijenile, te je Sport klub izgubio gotovo sva značajnija medijska prava: engleska Premijer liga, španska Primera liga, portugalska prva liga, NBA liga, UEFA nogometna takmičenja reprezentativnih selekcija, EURO 2024 i EURO 2028 i utakmice kvalifikacija, Liga Nacija za period 2022-2028, Kvalifikacije za svjetsko prvenstvo u nogometu 2026.

Gubitak ovih značajnih medijskih prava je negativno uticao na poziciju Sport kluba, a što je za posljedicu imalo pad gledanosti te isključivanje iz distribucije od strane velikih operatora u regionu.

BH Telecom ulaže velike napore da svojim korisnicima obezbijedi najatraktivniji i najkvalitetniji TV sadržaj. Pitanje posjedovanja medijskih prava na prenos sportskih događaja je jedno od najvažnijih pitanja kojem se kompanija posvećuje. Upravo sa tim ciljem BH Telecom prati razvoj tržišta, te i dalje ulaže značajna sredstva u otkup medijskih prava na emitovanje i distribuciju najkvalitetnijih sportskih takmičenja.

Sklopili ugovor s BHRT-om

Tako je BH Telecom ove godine sklopio partnerski ugovor sa BHRT-om i uložio značajna finansijska sredstva u nabavku medijskih prava na emitovanje utakmica Nogometne Reprezentacije BiH, te Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru. Dodatno, u toku je razvoj i novih velikih projekata u okviru saradnje sa BHRT-om sa ciljem obezbjeđivanja mogućnosti praćenja najatraktivnijih fudbalskih takmičenja od strane svih građana BiH.

Korisnici BH Telecoma su prepoznali kvalitet ponude, te Moja TV svakog mjeseca bilježi snažan rast i priliv novog broja korisnika.

Nakon dugogodišnje pravne borbe sa Sport klubom, BH Telecom je 2019. godine potpisao ugovor o nabavci prava na distribuciju ovih kanala. U tom periodu je značaj medijskih prava na Sport klub TV kanalima bio veliki, te je zbog omogućavanja gledanja važnih sportskih takmičenja svojim korisnicima, BH Telecom ove kanale uvrstio u ponudu Moja TV. Uslovi ugovora nisu omogućavali prilagođavanje cijene u skladu sa promjenama u obimu medijskih prava koje posjeduje Sport klub. Tako je u proteklo vrijeme BH Telecom i dalje snosio velike troškove sa ciljem realizacije ovog ugovora, dok je Sport klub postepeno gubio važna medijska prava a što je rezultiralo i značajnim padom gledanosti ovih TV kanala na platformi Moja TV. Posebno je važno istaći da je Sport klub BH Telecomu ponudio tržišno neopravdanu i neprihvatljivu cijenu za HD signal, dodatno na cijenu prava na distribuciju, dok su ostali ponudači sportskog sadržaja HD signal ponudili po znatno povoljnijim uslovima.

Nepovoljna cijena

Neposredno nakon potpisivanja ugovora sa BH Telecomom, United Media je odredila nepovoljnu cijenu za distribuciju TV kanala Nova BH koji je do tada za sve operatere bio besplatan kao i ostali domaći TV kanali, te je većina operatora, uključujući i BH Telecom, izvršila isključenje Nova BH TV kanala. Paralelno sa navedenim, Sport klub TV kanal prebacuje emitovanje utakmica nogometne reprezentacije BiH i atraktivnog sportskog događaja EURO 2020 na Nova BH, čime je suprotno zakonskim odredbama onemogućeno praćenje utakmica reprezentacije svim građanima BiH, te direktno nanesena šteta svim operatorima koji su imali potpisane ugovore za distribuciju Sport klub TV kanala. Dodatno, znajući da HD signal nije predmet ugovora, tokom trajanja ugovora Sport klub pojedine atraktivne sadržaje prebacuje isključivo na HD verziju, kako bi onemogućio prenos važnih sportskih događaja korisnicima Moja TV bez obzira na uredno izmirivanje ugovornih obaveza od strane BH Telecoma.

Pred istek ugovora za nabavku medijskih prava na distribuciju Sport klub kanala, bez obzira na prethodna dešavanja BH Telecom je otvorio pregovore sa spremnošću za nastavak saradnje uz korigovane uslove, a upravo sa ciljem obezbjeđivanja i ostatka sportskog sadržaja svojim korisnicima. Međutim, Sport klub dostavlja ponudu koja nije proporcionalno jednaka vrijednosti medijskih prava ponuđenih TV kanala, odnosno sa cijenom koja nije umanjena proporcionalno gubitku vrijednosti medijskih prava.

Obzirom da će sa ciljem obezbjeđenja najkvalitetnijih sadržaja BH Telecom i dalje ulagati značajna sredstva u otkup medijskih prava od strane dobavljača koji su novi vlasnici, BH Telecom smatra tržišno neprihvatljivim sklapanje novog ugovora po cijenama koje ne odgovaraju vrijednosti ponuđenog sadržaja.

Imajući u vidu da Sport klub tokom pregovora nije iskazao spremnost za dogovorom o prodajnoj cijeni u skladu sa realnim tržišnim kretanjima, ovi TV kanali će od 1. septembra biti isključeni sa Moja TV platforme.

Ponuditi produženje

Pored navedenog, obzirom na interes javnosti za praćenje utakmica Evropskog prvenstva u košarci, BH Telecom će Sport klubu ponuditi produženje tekućeg ugovora za period od mjesec, po uslovima posljednje ponude dostavljene od kompanije United Media.

Sve ostale atraktivne sportske sadržaje korisnici Moja TV mogu pratiti putem Arena sport, Eurosport, BHT TV kanala, te MY TV servisa.

BH Telecom je domaća kompanija koja snažno podržava sportiste i razvoj sporta u Bosni i Hercegovini. Putem sponzorskih ugovora kompanija svake godine ulaže milionske iznose u podršku sportskim reprezentacijama, savezima, klubovima i pojedincima. Svoju društveno-odgovornu ulogu je BH Telecom dokazao i nastaviće dalje nesebično ulagati u podršku razvoju sporta. Obradovani novim uspjehom Košarkaške reprezentacije, Uprava i Nadzorni odbor BH Telecoma pripremaju odluku o donaciji u iznosu od 100.000 KM kao vid podrške za predstojeće utakmice koje reprezentaciju očekuju.

Napominjemo da je upravo sklapanjem partnerstva sa BHRT-om, BH Telecom obezbijedio prava na emitovanje utakmica Nogometne reprezentacije BiH putem kanala BHT i MY TV čime je za razliku od ponašanja Sport kluba svim građanima Bosne i Hercegovine omogućeno besplatno praćenje utakmica od državnog interesa – navodi se u saopćenju BH Telecoma.