Bh. privrednici na prestižnom sajmu u Nizozemskoj

0

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizovala je posjetu privredne delegacije Bosne i Hercegovine najvećem i najvažnijem sajmu u zemljama Beneluxa u oblasti snabdijevanja, outsourcinga, razvoja proizvoda i inženjeringa  „ESEF MANUFACTURING INDUSTRY 2024“, koji se održava u periodu  od 12. do 15.3.2024. godine u Utrechtu u Nizozemskoj.

Tokom dvodnevne posjete sajmu, potencijalnim partnerima svoje proizvode i usluge će  predstaviti osam bh. kompanija iz metalske industrije: ARAS Consulting d.o.o. (Bihać), Deling d.o.o. (Tuzla), Emerus d.o.o. (Široki Brijeg), GS-TMT d.o.o. (Travnik), Key processing d.o.o. (Ključ), Kolektor CCL  d.o.o. (Laktaši), MDG International  d.o.o. (Sarajevo) i Medena Commerce d.o.o. (Tešanj).

„Ovo je odlična prilika da bh. kompanije koje su u delagaciji ostvare kontakte sa izlagačima na sajmu i eventualnim budućim poslovnim saradnicima i investitorima, unaprijede postojeća znanja o novim materijalima, komponentama i njihovoj primjeni te fleksibilnim rješenjima za proizvodnju i kupovinu. Podsjećanja radi, bh. metalski i elektro sektor jedan je od najvećih izvoznih sektora u Bosni i Hercegovini. U ukupnom bh. izvozu BiH,  ovaj sektor učestvuje sa više od 40 %“, rekao je tokom posjete sajmu potpredsjednik VTK BiH  Ahmet Egrlić.

Izvoz metalskog i elektro sektora Bosne i Hercegovine je u 2023. iznosio skoro 7 milijardi maraka, a bh. kompanije su najviše izvozile u Njemačku, Austriju, Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju.

Bh. kompanije su tokom posjete sajmu imale priliku  da zakažu poslovne sastanke i preko Evropske preduzetničke  mreže  i  da predstave svoje proizvode putem online kataloga, kojeg je izradila VTK BiH. Poslovnim susretima s našim kompanijama će prisustvovati više 65 firmi iz  Nizozemske, Belgije,  Njemačke, Češke, Portugala i drugih zemalja.