Bh. namještaj osvaja svijet, firme u nezapamćenoj ekspanziji

0

Proizvođači namještaja ove godine bi mogli imati najbolju godinu ikada i znatno doprinijeti poboljšanju ekonomske situacije u BiH, povećanju izvoza, smanjenju nezaposlenosti ali i rastu ugleda naše zemlje u inostranstvu, piše BiznisInfo. 

Izvoz namještaja prošle godine je premašio pola milijarde KM, a ove godine će biti i znatno veći. 

No, iako je ova industrija u nezapamćenoj ekspanziji, ona se susreće s nekoliko problema koji bi mogli omesti njen razvoj i u čije rješavanje se vlasti moraju hitno uključiti.

Za razliku od drugih grana industrije, proizvođači namještaja ne traže novac niti bilo kakve subvencije od države. Njihov najveći problem je nedostatak sirovine ali i, sve više, manjak kvalifikovane radne snage.

Nažalost, mnoge pilane koje prodaju balvane ili isječena drva dobijaju više drvne građe od tvornica namještaja koje prodaju vrhunske dizajnerske proizvode u prestižnim salonima širom svijeta. Ova praksa se hitno mora zaustaviti, kako bi se tvornicama namještaja s ogromnim potencijalom rasta i zapošljavanja osiguralo dovoljno građe.

Osim toga, država mora brže reagovati da kroz izmjene i poticaje u obrazovnom sistemu osigura dovoljno obučenih radnika.

Projekti i zapošljavanja

Od početka ove godine nekoliko kompanija je raspisalo oglas za prijem od nekoliko desetina do nekoliko stotina radnika, a mnoge su najavile gradnju novih pogona.

Kompanija Prima ISG u Gradiški raspisala je prije nekolio dana oglas za prijem 200 radnika zbog proširenja proizvodnje namještaja. Firma je vlasništvo biznismena iz Poljske a smještena je u krugu nekadašnje tvornice namještaja “Radnik”.

Fabrika namještaja Sinkro Sarajevo raspisala je krajem januara konkurs za prijem u radni odnos 50 šivača / šivačica. Kompanija nudi startnu platu od 800 KM (neto) za radnike s iskustvom. Osim toga, kako su javili mediji, zbog otvaranja novog pogona ovoj kompaniji trebat će najmanje 200 novih radnika do kraja godine.

Prima Sofa, proizvođač namještaja iz Kalesije, raspisala je u februaru konkurs za prijem 63 radnika.

Kompanija Prevent Interior početkom godine je oglasila da prima još 45 radnika u Visokom.

Firma MS&Wood praktično stalno traži nove radnike, a majstorima nudi neto plate do čak 2.000 KM. Ova firma ranije je ponudila stupendije i siguran posao svim učenicima u Fojnici koji upišu i završe drvoprerađivačku školu.

Rast i investicije

Domaće firme sve bolje posluju i investiraju ogromna sredstva u razvoj.

Kompanija Standard Prnjavor, jedan od najvećih proizvođača namještaja u BiH, prošle godine je ostvarila prihode od oko 30,5 miliona maraka, što je za oko 1,5 miliona više nego godinu ranije. Skoro cjelokupni prihodi ostvareni su na stranom tržištu. Standar pravi namještaj za najveću svjetsku kompaniju iz te oblasti – švedsku IKEA-u.

Kompanija FIS Vitez protekle godine je završila petogodišnji investicioni plan vrijedan 20 miliona KM i zaposlila značajan broj radnika, čime se nametnula kao lider u proizvodnji namještaja, rekli su nedavno iz ove kompanije.

Kompanija Namještaj Gavranović iz Prijedora napravila je veliki iskorak na međunarodno tržište. Firma je prošle godine ugovorila posao za opremanje studentskih domova u Berlinu i Minhenu, što im je otvorilo vrata novim poslovima u drugim zapadnim zemljama. Predstoje im pregovori sa švajcarskim naručiocima.

Tvornica namještaja Izazov iz Kalesije ove godine očekuje rast izvoza od oko 80 posto a planira izgradnju novog proizvodnog objekta.

Jedna od kompanija koje se ne eksponiraju u BiH, a čiji se namještaj nalazi na ekskluzivnim lokacijama širom svijeta, poput pariskog Starbucksa, je Artisan iz Tešnja.

Velika investicija najavljena je i u Gradačcu, gdje je jedna kompanija najavila gradnju fabrike od 10 miliona KM. Kompanija ima saradnju s IKEA-om.

Ovo su samo neki od primjera. Osim spomenutih, u BiH posluje još niz uspješnih tvornica namještaja koje konstantno povećavaju proizvodnju. 

Rast u 2017.

  • Izvoz namještaja iz Federacije BiH u 2017. godini veći je za 12 posto u odnosu na 2016. godinu i iznosio je 303.174.623 KM.
  • U RS je u 2017. proizvedeno i izvezeno visokokvalitetnog namještaja u vrijednosti od 225,5 miliona KM. Regali, police, tapacirani namještaj, kreveti iz više od 80 preduzeća u RS, izvoze se najviše u Njemačku, a značajna su i tržišta Češke, Italije i Holandije.

BiznisInfo