Bh. kompanije uspješno se predstavile na međunarodnim poslovnim susretima u Beču

0

Osam bosanskohercegovačkih kompanija prisustvovalo je međunarodnim poslovnim susretima i konferenciji ”International machinery and plant engineering forum 2019” održanoj 26. novembra 2019. godine u Beču.

Događaj je organizovala  Vanjskotrgovinska organizacija Privredne komore Austrije (WKO) – Advantage Austria u koorganizaciji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine (kao koordinatorom Evropske preduzetničke Mreže u FBiH).

Pored Komore kao koorganizatora poslovnih susreta, iz Bosne i Hercegovine su na susretima učestvovale kompanije TTO – Tvornica tehnološke opreme Sarajevo, PIMS elektrooprema Odžak, MC Stella d.o.o Velika Kladuša, Aganbegović d.o.o. Vrbanjci, Saračević d.o.o Tešanj, Kolektor d.o.o Laktaši , Novi Jelšingrad  d.o.o Banja Luka, Mehanizmi B d.o.o. Gradiška.

Poslovnim susretima prisustvovalo je oko 280 kompanija iz Kine, Turske, Bosne i Hercegovine, Češke, Mađarske, Irana i drugih zemalja, a održano je preko 500 poslovnih sastanka. Kompanije iz Bosne i Hercegovine su realizovale 55 sastanaka.

Navedena konferencija i poslovni razgovori omogućili su bosanskohercegovačkim kompanijama da stupe u kontakt sa dobavljačima, kupcima i poslovnim partnerima iz Austrije i 20 drugih zemalja koje dolaze iz industrijskih sektora mašinogradnje, metalne industrije i inženjeringa.

Tokom susreta razmenjena su iskustva i nova znanja o najaktuelnijim industrijskim trendovima, prezentirane su austrijske tehnologije i know-how, kao i novi projekti, te je inicirana i prekogranična poslovna saradnja.

Prema anketnim upitnicima koje je pripremila Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, bosanskohercegovačke kompanije su ocijenile poslovne susrete veoma uspješnim.