Bh. kompanije se predstavile njemačkim kupcima

0

Više od 500 sastanaka održano je juče u Frankfurtu između njemačkih kupaca i potencijalnih dobavljača sa zapadnog Balkana, među kojima je bilo pedesetak kompanija iz BiH, od oko 160 koliko je pozvano na razgovore, prenose Nezavisne novine.

U pitanju je četvrta konferencija “Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama zapadnog Balkana”, koja iz godine u godinu budi sve veći interes privrednika sa ovih područja s obzirom na odlična iskustva u saradnji s preduzećima iz jedne od ekonomski najmoćnijih zemalja svijeta.

Ova inicijativa je projekat njemačkog Udruženja za upravljanje materijalima, nabavku i logistiku (BME), njemačkog Saveznog ministarstva za privredu i energiju (BMWi), njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ), te njemačkih spoljnotrgovinskih komora (AHK).

Procjene govore kako je vrijednost poslova ugovorenih na ovim sastancima u prošloj godini bila oko 2,8 miliona evra.

Na ovim sastancima našle su se najbolje kompanije iz BiH, a koje su ocjenjivali njemački kupci u nekoliko kvalitativnih kriterijuma. Konkurisalo ih je 110, a kriterijume je zadovoljilo nešto manje od pola.

Sanjin Purgić, projektni menadžer u ime Njemačke spoljnotrgovinske komore u BiH (AHK), kaže kako su njemački kupci pozitivno iznenađeni firmama iz BiH.

“Nisu se nadali ovolikom broju kvalitetnih firmi s kvalitetnim proizvodima i potrebnim sertifikatima, a gdje se poštuju rokovi isporuke. U stvari, to su kompanije koje su se okrenule zapadnoevropskom tržištu i drže standarde”, kazao je on.

Za njemačke kompanije zapadni Balkan je i dalje veoma interesantno tržište dobavljača za metaloprerađivački sektor, dobavljački sektor za auto-industriju, sektor prerade i proizvodnje materijala od plastike, kao i za elektro i elektronski sektor.

Silvius Groboš, izvršni direktor BME, kazao je kako klasični pristup jačanju ekonomske saradnje između zemalja zahtijeva dugo vrijeme pripreme i prevazilaženje značajnih prepreka pa je mnogo brže da se dobavljači dovedu direktno industrijskim kupcima.

“Inicijativa donosi mnoge konkurentske prednosti i zemljama ovog regiona i njemačkoj ekonomiji”, kazao je on.

Dodaje da je 2016. godine 125 kompanija ispunilo zahtjeve njemačkih kupaca, prošle godine ih je bilo 135, a ove 156, što je, prema njegovom mišljenju, dokaz njihovog rastućeg kapaciteta. Kazao je i da se pravila svjetske ekonomije mijenjaju te da je zbog toga potrebna jaka i ujedinjena Evropa.

“BME je uvijek stajao za slobodnom trgovinom, otvorenim granicama i pouzdanim međunarodnim poslovnim pravilima i nastaviće to da čini”, poručio je Groboš.

Inače vrijednost robne razmjene BiH i Njemačke u prošloj godini iznosila je 3,36 milijardi maraka pa se ova zemlja svrstava u najveće partnere u spoljnotrgovinskom poslovanju.

Za četiri mjeseca 2018. godine vrijednost razmjene je premašila milijardu maraka, što pokazuje da će se trendovi iz 2017. nastaviti i u ovoj godini.

(Nezavisne novine)