Bh. kompanije izlažu na sajmu Anuga Fine Food 2023

0

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je i ove godine organizovala zajednički nastup bosanskohercegovačkih kompanija iz oblasti prehrambene industrije na sajmu ANUGA FINE FOOD 2023, koji se održava u periodu od 7. do 11.10.2023. godine, u Kelnu (Njemačka).

Na nacionalnom štandu Bosne i Hercegovine na ANUGA FINE FOOD 2023, ukupne kvadrature 71,5 m2, smještenom u Hali 11.1 na sajmištu ‘Koelnmesse’, svoje proizvode predstavit će pet kompanija: As Holding d.o.o., Jami d.o.o., Kolmix d.o.o., Mladegs Pak d.o.o. i Violeta d.o.o.

– Sajam ANUGA jedan je od najvećih i najprestižnijih sajmova u prehrambenom sektoru, gde se susreću inovacija, kvalitet i autentičnost, a tema sajma ove godine je održivi rast. Uticaj izlaganja u Kelnu na izvoz pojedinačnih firmi je značajan. Njemačka je i ove godine među pet zemalja u koje najviše izvozimo poljoprivredno-prehrambene proizvode, a očekujemo da će ovogodišnji nastup bh. kompanija na ovom sajmu rezultirati jačanjem pozicije na njemačkom, ali i otvaranjem novih tržišta – istakla je stručna saradnica u Sektoru za međunarodne ekonomske odnose VTK/STK BiH Stanislava Perišić.

Izlagači i organizatori nastupa na sajmu očekuju da će tokom sajma biti uspostavljeni novi kontakti i ugovoreni novi poslovi koji će rezultirati povećanjem izvoza bosanskohercegovačkih kompanija.