Tri kompanije do kraja sedmice potpisaće ugovore o izvozu mesa u Tursku

0

Predstavnici turske kompanije “Tareks” održali su danas sastanke sa domaćim firmama “ZP-komerc”, “Šišović” i “Suša-komerc” te bi, nakon dodatnih usaglašavanja, ugovori o izvozu mesa na tržište Turske trebalo da budu potpisani do kraja ove sedmice.

Saopštio je to ministar spšoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac. On je naveo kako je ovo Ministarstvo u proteklom periodu insistiralo na povećanju broja kooperanata, imajući u vidu značaj nastavka i unapređenja izvoza iz aspekta primarnih ciljeva poštivanja međunarodnih ugovora i obaveza BiH i otvaranja novih tržišta.

“Nadam se da će u predstojećem periodu u posao sa Turskom biti uključen veći broj domaćih kompanija, koje se bave klaoničarskom djelatnošću i koje su sertifikovane od strane Turske, pri čemu će se insistirati na otkupu primarne domaće proizvodnje. Nastaviću da zagovaram ravnopravnu zastupljenost i uključenost kompanija iz Republike Srpske i FBiH u posao izvoza mesa na tursko tržište, jer je apsolutno neprihvatljiva prethodna praksa u kojoj su pojedinci imali povlašten položaj i ostvarivali monopol na tržištu”, kazao je Košarac.