Bh. kompanija u koju investira i Mate Rimac proglašena zvijezdom centralne Evrope

0

Rimac je ljetos objasnio zbog čega je odlučio investirati u ovu kompaniju

Bh. kompanija Rolla koju je osnovao hercegovački poduzetnik Igor Krezić, a u koju je investirao i Mate Rimac, proglašena je jednom od “utjecajnih zvijezda” tehnološke scene centralne Evrope, izvještava BiznisInfo.ba.

Ovo priznanje dodijelila joj je ugledna međunarodna konsultantsko-revizorska kuća Deloitte.

“Utjecajna zvijezda” je posebna klasifikacija firmi koje uspješno povezuju izvrsne proizvode/usluge s pozitivnim utjecajem na barem jedno od sljedećeg: društvo, poslovanje, inovativnost, okoliš i raznolikost.

Deloitte je objavio listu 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u centralnoj Evropi. No, među njima nema nijedne firme iz BiH.

Osim Rolle koja se našla na spomenutoj listi “utjecajne zvijezde”, iz naše zemlje se spominje i firma Evolt koju je Deloitte stavio na sporednu listu 50 kompanija koje ne ispunjavaju uslove da budu među prvih 50, ali su zaslužile da ih se s pažnjom prati.

Inače, kako smo pisali u avgustu ove godine, Rolla je tehnološki start-up iz Bosne i Hercegovine koji je osnovao poduzetnik Igor Krezić, a koja je prikupila 6,3 miliona eura u početnoj rundi finansiranja koja se smatra jednom od najvećih početnih rundi u fitnes tehnologiji na ovim područjima.

Rundu su vodili poduzetnici koji su vrlo poznati u investicionim krugovima – Mate Rimac, hrvatski poduzetnik i izvršni direktor Rimac grupe, i Hellen's Rock, porodična kancelarija Sache Dragića (osnivača Superbet grupe). Mate Rimac je suvlasnik firme Bugatti Rimac Group.

Rolla je gamificirana fitness platforma, a omogućava i vježbanje u virtualnom svijetu, slično aplikacijama za vježbanje bicikla u zatvorenom prostoru kao što su Zwift ili TrainerRoad.

– Dva faktora koja su me dovela do toga da budem dio Rolle su Igor Krezić i važnost zdravlja u modernom društvu. Svjedok sam koja je poduzetnička čuda Igor stvorio u prošlosti, koja su još impresivnija s obzirom na to gdje su i pod kojim okolnostima nastala. U isto vrijeme, čvrsto vjerujem da će zdrav način života vođen podacima postati sve važniji za ljude širom svijeta. Vidim i nedostatak odgovarajućeg sveobuhvatnog rješenja za pomoć ljudima da žive ovako zdravim načinom života. Siguran sam da su Igor i njegov tim na putu da upravo to isporuče – kazao ranije je Rimac.

Prema podacima BiznisInfo.ba, Rolla je prošle godine imala prihode od oko 2 miliona KM i poslovala je s dobiti od preko 460 hiljada KM.