Bh. industrijski div u najvećoj poslijeratnoj investiciji: Kapaciteti će biti drastično povećani

0

Na fabrici anhidrida maleinske kiseline (AMK) u kompaniji GIKIL Lukavac u toku je realizacija projekta povećanja proizvodnog kapaciteta fabrike.

Uz nabavku reaktora, riječ je o najvećoj poslijeratnoj investiciji, čiji su radovi započeti 2021., a potpun prelazak na proizvodnju sa novim reaktorom planiran je za 2024. godinu.

Inače, GIKIL je prošle godine imao ukupne prihode od čak 604 miliona KM, što ga svrstava u red najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini, izvještava BiznisInfo.ba.

Kada je riječ o novom projektu, u cilju povećanja kapaciteta proizvodnje, sa sadašnjih 10.000 na 13.000 tona, te mogućnošću povećanja na 15.000 tona godišnjeg kapaciteta, GIKIL se odlučio za SynDane 3122 LA katalizator čiji je životni vijek pet godina.

Cilje je također da se dostigne vrhunski prinos i selektivnost, smanji stvaranje neželjenih nus proizvoda i poboljša iscrpka destilacionog sistema.

Slijedeći najnovije tehnologije odabran je najsavremeniji MAN DWE jednozonski reaktor većih dimenzija sa najboljim performansama.