Bh. grad izlazi iz izolacije: Dobio obilaznicu, stiže i autocesta

0

Federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić posjetila je danas Grad Stolac gdje se sastala s gradonačelnikom Stjepanom Boškovićem s kojim je razgovarala o izgradnji autoceste na Jadransko – Jonskom koridoru, stolačkoj obilaznici i izgradnji novih lokalnih cesta.

Iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija su saopćili da je sastanku prisustvovao i ministar za boračka pitanja u Vladi HNK-a Đuro Prkačin i zastupnik u Skupštini HNK-a Danijel Babić.

Bila je ovo prilika za obilazak terena i nastavak razgovora na temu magistralnih cesta i stolačke obilaznice, koja će uveliko rasteretiti promet kroz centar Stoca i gradsku zonu koja nije zadovoljavala uslove za sigurno odvijanje prometa, a pogotovo za autobuse i teretna vozila.

Također, razgovarano je i o izgradnji autoceste na Jadransko – Jonskom koridoru, s obzirom na to da dionica u Federaciji BiH ide od Stoca do interregionalnog čvora Počitelj na Koridoru 5C i prostire se iza naseljenih mjesta, te prelazi preko rijeke Bregave i magistralne ceste M6 Čapljina – Stolac.

U razgovorima su značajno mjesto zauzele i aktivnosti koje Grad Stolac poduzima na sanaciji postojećih i izgradnji novih lokalnih cesta.

Gradonačelnik Bošković iskazao je zahvalnost ministrici na dolasku i izrazio dobru saradnju s Vladom Federacije BiH koja je do sada pružala podršku svim projektima koje Grad Stolac realizira, te kako se nada da će se podrška nastaviti i u budućem razdoblju, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.