Bh. gigant skoro prepolovio broj radnika

0

Kompanija Boksit iz Milića, jedan od najpoznatijih i naznačajnijih privrednih subjekata u Republici Srpskoj, ove godine je doživjela strahovit pad u poslovanju.

Ovo se vidi iz finansijskog izvještaja kompanije za period od januara do septembra ove godine.

Kako se vidi iz izvještaja, ukupni prihodi kompanije za devet mjeseci su iznosili oko 32,5 miliona KM, za razliku od oko 48,3 miliona iz istog perioda prošle godine.

Iz ovog se vidi da je riječ o drastičnom padu prihoda, ali je kompanija ipak poslovala pozitivno jer je smanjila i troškove.

Tako je ostvarena neto dobit od 86 hiljada KM, što je znatno manje od 420 hiljada iz prvih devet mjeseci 2019. godine.

Foto: BiznisInfo

No, podatak koji najviše brine jeste da je broj radnika skoro prepolovljen. Prosječan broj zaposlenih iznosio je 488, za razliku od 830 iz istog lanjskog perioda.

Inače, kompanija je ranije ovog mjeseca saopštila da je u septembru “ostvarila zapažene rezultate u svim oblastima proizvodnje i usluga, u odnosu na avgust, a ukupan prihod veći je za 22 posto”. Tada je rečeno da se dobri rezultati očekuju i za oktobar.

Stoga se možemo nadati da se loš rezultat iz zvaničnog finansijskog izvještaja odnosi na prvi dio godine i da je u drugom dijelu krenuo oporavak.

Podatak o padu broja zaposlenih interesantan je jer kompanija često navodi da ima problema s nedostatkom radne snage. Kompanija je godinama oglašavala da traži radnike i nudila veoma dobre uslove.

U posljednjem saopštenju ranije ovog mjeseca navela da su “zbog nedostatka domaće radne snage, za rad u rudarstvu angažovana na pripremi i proizvodnji rude preduzeća Rudar iz Tuzle i Beat Srb iz Loznice”.

Kompanija Boksit se prvenstveno bavi rudarstvom i proizvodnjom rude boksita. No, kako se navodi na stranici ove kompanije, grupacija se bavi i raznim drugim granama privrede, poput građevinarstva, saobraćaja, ugostiteljstva, turizma, proizvodnje konzumnih jaja, proizvodnje namještaja i peleta itd.