‘BH-gas’ snizio cijene za distributivne kompanije

0
Nadzorni odbor preduzeća “BH-gas” donio je odluku o smanjenju cijene gasa sa 640 KM na 550 KM za 1.000 metara kubnih za distributivne kompanije.
Nakon mišljenja Ministarstva energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH /FBiH/ za pojeftinjenje potrebno je dobiti saglasnost federalnog Ministarstva trgovine, nakon čega će prijedlog biti proslijeđen na odlučivanje entitetskoj Vladi, saopšteno je iz “BH-gasa”.
Odlukom Nadzornog odbora “BH-gasa” definisano je da bi predloženo pojeftinjenje gasa trebalo retroaktivno da se obračuna distributivnim preduzećima od 1. januara.
U “BH-gasu” očekuju da će se ovo sniženje cijena u istom procentu odnositi i na građane Sarajeva kao krajnje potrošače.
Uprava očekuje da će “Sarajevogas” konačno početi redovno izmirivati svoje obaveze prema “BH-gasu”, što do sada nije bio slučaj, te je na današnji dan dug dosegao 71,3 miliona KM, plus obračunate zakonske zatezne kamate od 17,2 miliona KM.
“Uspostavljanje redovnog izmirivanja obaveza `Sarajevogasa` prema `BH-gasu` neophodno je da bismo mogli redovno izmirivati obaveze prema `Gaspromu` i tako obezbijediti uredno snabdijevanje potrošača u cijeloj BiH”, navodi se u saopštenju.
Na istoj sjednici Nadzorni odbor “BH-gasa” donio je odluku o smanjenju cijene gasa za industrijske potrošače za 14 odsto.