Bh. firme žele saradnju sa Slovačkom u automobilskoj industriji

0

Predstavnici Privredne komore FBiH, na poziv zamjenika šefa misije i konzula Republike Slovačke u Bosni i Hercegovini gospodina Attile Szepa, uzeli su učešće na petom “Slovakia Matchmaking Fair Bratislava 2018”, organizovanom pod pokroviteljstvom Slovačke agencije za investiranje i trgovinu (SARIO) 13. novembra 2018. godine u Bratislavi. 

Tom prilikom, dobrodošlicu predstavnicima Privredne komore FBiH je poželio i prethodni konzul Republike Slovačke u BiH, a sadašnji voditelj poslovnog centra pri Ministarstvu inostranih i europskih poslova gospodin Viktor Borecky.

“Slovakia Matchmaking Fair” je najveći međunarodni business–to–business (B2B) događaj u Republici Slovačkoj sa fokusom na bilateralnim razgovorima.

Učešće na “Slovakia Matchmaking Fair Bratislava 2018” je iskorišteno da se tokom B2B sastanaka predstavi Privredna/Gospodarska komora FBiH sa svim svojim udruženjima, sa posebnim akcentom na automobilskoj industriji, koja je u posljednjem desetljeću doživjela veliki zalet i procvat u Republici Slovačkoj.

Trenutno se u R. Slovačkoj proizvode automobili četiri velika brenda: Volkswagen, Kia, članica PSA grupacije i odnedavno Jaguar/Land Rover.

Također, tokom boravka u Bratislavi, posjećena je Trgovačka i industrijska komora Slovačke, na čelu sa predsjednikom g. Peterom Mihokom i direktorom Odjela za međunarodnu saradnju g. Jozefom Rajtarom.

Tom prilikom se razgovaralo o trenutnim aktivnostima u komorama, trenutnoj ekonomskoj situaciji u obje države, mogućnostima povezivanja kompanija iz BiH sa kompanijama iz Slovačke sa ciljem ostvarivanja značajnije poslovne saradnje, te o mogućnostima zajedničkog djelovanja obje komore prema evropskim fondovima.

Kao rezultat toga, verificiran je Memorandum o saradnji ove dvije komore koji će, u narednom periodu biti i zvanično potpisan.