Bh. firma koja postoji 127 godina u problemu: Posla imamo za još samo dva mjeseca

0

U ovom preduzeću trenutno je zaposleno 320 radnika a troškovi moraju biti smanjeni za najmanje deset posto

Da bi održala likvidnost, teslićka “Destilacija”, koja je prošlu poslovnu godinu završila sa pozitivnom nulom, priprema mjere štednje koje bi, između ostalog, mogle dovesti i do smanjenja broja zaposlenih.

Direktor ovog preduzeća, čije je poslovanje još prošle godine uzdrmala kriza na evropskom tržištu, Zoran Škrebić kazao je za “Glas Srpske” da kupaca iz inostranstva nema ni za lijeka te da posla za sada imaju svega za nepuna dva mjeseca, što ponovo dovodi u pitanje rad ove hemijske industrije.

– Činimo sve što je moguće da nađemo zamjenske kupce za one koji su prekinuli ili privremeno zaustavili poslovanje. Situacija je jako teška i svjesni smo da nas čeka godina puna izazova. U namjeri da opstanemo i u narednom periodu, odlučili smo se na mjere štednje, koje će biti poznate do kraja mjeseca – rekao je Škrebić.

Dodao je da im najveći problem predstavlja to što svi inostrani partneri traže smanjenje cijena proizvoda za ovu godinu, dok troškovi na domaćem tržištu ne prestaju da skaču.

– Plate ne možemo smanjiti, ali je realno da će biti smanjenja broja zaposlenih. Na koji način i u kojem broju, to ćemo znati kroz dva-tri mjeseca. Ono što je sigurno, proizvodnju ćemo prilagoditi optimalnom kapacitetu, uz što manje troškove – kazao je Škrebić i istakao da je u ovom preduzeću trenutno zaposleno 320 radnika te da troškovi moraju biti smanjeni za najmanje deset posto.

Škrebić je naglasio da će prema prvom obračunu troškovi “Destilacije” zbog povećanja najniže plate na godišnjem nivou porasti za minimalno 700.000 maraka.

– Zbog povećanja minimalca mi smo morali sve plate da podižemo. I to je samo jedan u moru problema – kazao je Škrebić.

Koliko je prethodna godina bila teška, naglasio je on, najbolje govori činjenica da su ukupni prihodi od prodaje sirćetne kiseline, drvenog uglja i briketa pali za 25 posto u odnosu na godinu ranije.

– Količinski pad na uglju je 55 posto, a na briketu 34 posto. Sve je to uticalo na kompletno poslovanje i likvidnost preduzeća. Međutim, i dalje uspijevamo da redovno izmirujemo svoje obaveze, a i plate su redovne. Nastojaćemo da tako ostane i u narednom periodu – rekao je Škrebić.

Prema njegovim riječima, kriza je najviše potresla tržišta Švajcarske, Austrije i Njemačke, gdje su inače do sada plasirali velike količine svojih proizvoda.

– Jedina dobra stvar je to što imamo osnovne sirovine. Skladišta su puna. To nam daje vjetar u leđa – kazao je Škrebić.

Prethodnih godina je “Destilacija”, naglašava on, više od 60 posto proizvoda prodavala čim izađu iz pogona, dok se ostatak pakovao i čekao sezonu, koja uskoro počinje.

Kapaciteti na godišnjem nivou teslićke “Destilacije”, koja postoji 127 godina, su 14.000 tona drvenog uglja, 4.000 tona briketa drvenog uglja i oko 1.000 tona sirćetne kiseline raznih koncentracija. Sve proizvode isključivo od drveta i 85 posto njihove robe završavalo je u inostranstvu.