Berin Alagić: Tržište vrhunskih nekretnina je i dalje podcjenjeno, dugoročno očekujemo dodatni rast cijena po uzoru na regiju

0

Tržište vrhunskih nekretnina je i dalje podcjenjeno, dugoročno očekujemo dodatni rast cijena po uzoru na regiju, kaže Berin Alagić, direktor investicijske kompanije XYLLION

Investicijska kompanija XYLLION, bh. javnosti poznata po izgradnji jedinstvenog projekta ROOF GARDENS na Trebeviću, započela je realizaciju novog projekta. Ovaj put prelaze granice Bosne i Hercegovine a u pitanju je izgradnja luksuznih vila sa bazenima na atraktivnoj lokaciji Filipana u blizini Pule.

Luksuzni projekat u Evropskoj uniji

– Zajedno sa našim partnerima među kojima je i arhitektonski studio Nonstop iz Sarajeva osnovali smo kompaniju, dobili građevinsku dozvolu, te smo u fazi završetka potrebnih administrativnih radnji i izbora izvođača. Očekujemo da ćemo krajem godine krenuti sa izgradnjom – kazao je za BiznisInfo.ba direktor kompanije XYLLION Berin Alagić.

Berin Alagić, direktor kompanije XYLLION

Cijena će biti veća od 700 hiljada eura po jednoj vili a već postoji interes za kupovinu.

– Raduje nas da već postoji interesovanje kupaca i očekujemo da će sve biti prodate i prije završetka izgradnje. Jedna od mnogobrojnih specifičnosti lokacije jeste da uz prelijep pogled na more imamo i pojas šume što će biti zajednički prirodni park za buduće vlasnike vila – kazao nam je Alagić.

U planu novi projekti i u BiH

Vile u Istri prvi su XYLLON-ov projekat u Hrvatskoj i Evropskoj uniji. Njegov je cilj i da vide kako ova tržišta funkcionišu, dok paralelno rade i na pronalasku i analizi novih aktraktivnih lokacija na cijeloj Jadranskoj obali.

U međuvremenu, fokus XYLLION tima ostaje lokalno , bosanskohercegovačko tržište, a najveću pažnju trenutno poklanjaju svom prvom projektu ROOF GARDENS.

ROOF GARDENS, stambeno-poslovni kompleks na Trebeviću

– ROOF GARDENS je jedina sarajevska investicija na lokaciji sa 365 dana čistog zraka, apsolutno bez smoga. Prije 18 mjeseci krenuli smo sa realizacijom projekta i do sada smo završili preko 50 posto radova. Krenuli smo paralelno sa više faza izgradnje, u i oko kompleksa. Za sada možemo reći da smo zadovoljni procesom realizacije uz činjenicu da je zima usporila određene vrste radova. ROOF GARDENS projekat prati stručan i posvećen projekt menadžment tim, te prema aktuelnoj situaciji sa gradilista možemo reći da smo u skladu sa planiranim rokom realizacije – kazao nam je Alagić.

Osim toga, u toku je i razvoj koncepta za dva nova projekta od preko 100 miliona KM prodajne vrijednosti. Početak realizacije jednog od projekata očekuju u 2024. godini.

Poslovanje po ESG standardima

Inače, XYLLION je investicijska kompanija za razvoj nekretnina nastala sa ciljem da realizuje jedinstvenu investiciju u Bosni i Hercegovini i šire, ROOF GARDENS na Trebeviću.

No vrlo brzo kompanija je pokazala da ima puno više potencijala.

– Ponosan sam što smo u kratkom vremenskom periodu ambicijama i odvažnošću pokazali da možemo biti vodeći na tržištu u oblasti razvoja, investiranja i upravljanja nekretninama. U narednim godinama, naše poslovanje bit će temeljeno na ESG (Environmental, social and governance) politikama, gdje će sve naše aktivnosti u potpunosti biti u skladu sa ESG standardima. Poslujemo u vremenu kada imamo sreću ugledati se na vodeće svjetske lidere u kontekstu održivosti i XYLLION kao kompanija će se progresivno razvijati u ovom smjeru u budućosti i biti odličan primjer i drugim kompanijama… – kazao je Alagić.

Cijene vrhunskih nekretnina će značajno rasti

A kao dobar poznavalac tržišta nekretnina, Alagić je prokomentarisao i trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

– Za početak potrebno je razdvojiti segment vrhunskih nekretnina i lokacija od ostatka nekretnina u ponudi. To su dva različita segmenta sa potpuno različitim unutrašnjim i vanjskim uticajima. Kao najbolji primjer navest ću kamatne stope koje rastu na tržištu. U većini slučajeva ljudi koji kupuju vrhunske nekretnine ne moraju uzimati kredit da bi zaključili kupovinu za razliku od većine koja kupuje drugi segment nekretnina i ovise o kreditima – kazao je Alagić.

Navodi kako je XYLLION do sada prodao preko 100 stanova na Trebeviću, od čega je jednocifreni broj kupaca koji su koristili kreditna sredstva.

– Vjerujem da su vrhunske nekretnine, posebno nekretnine poput ROOF GARDENS-a koje se nalaze na jedinstvenim lokacijama još uvijek podcijenjene. Pogledajte i uporedite cijene sličnih nekretnina u regiji i vidjet ćete da mi značajno zaostajemo, a znamo da se trendovi iz regije kontinuirano preljevaju na BiH. Uzimajući u obzir činjenicu da vrhunske nekretnine pružaju poseban koncept i specifične sadržaje, vjerujem da će cijene u budućnosti i dalje značajno rasti. Status kandidata BiH za pristupanje Evropskoj Uniji također to potvrđuje, pa čak može i ubrzati. Sa druge strane, ne vjerujem da će situacija poput očekivane recesije u dugom roku uticati negativno – prognozira Alagić.

Što se se tiče materijala i usluga na tržištu, naš sagovornik kaže kako situacija nije idealna no vjeruje kako će XYLLION uspjeti ostvariti sve zacrtane ciljeve.

– Pandemija, inflacija i sada već najave recesije su promijenile temelje tržišta vjerovatno zauvijek. Ono što je najvažnije za investitore, na tržištu je sve dostupno, uz evidentnu stabilizaciju cijena materijala. XYLLION poslovni model je jedinstven što nam daje dosta fleksibilnosti. Šta god da se desi na tržištu treba realno sagledati i prihvatiti, ne lagati prvo sebe pa onda ni druge i djelovati odlučno. Ne sumnjam da ćemo mi savladati sve prepreke kao i do sada i ostvariti sve zacrtane ciljeve, prije svega uspješno završiti projekat ROOF GARDENS – kazao nam je Alagić.