Bh. delegaciji tokom studijske posjete Austriji i Sloveniji predstavljena inovativna rješenja u zelenoj i cirkularnoj ekonomiji

0

Predstavnici institucija iz Bosne i Hercegovine, među kojima i predstavnik Vanjskotrgovinske komore BiH, boravili su u studijskoj posjeti Austriji i Sloveniji tokom koje su imali priliku upoznati se s primjerima dobre prakse iz područja zelene i cirkularne ekonomije.

Bh. delegacija je u Beču posjetila fabriku za proizvodnju biogasa -Biogas Wien, koja predstavlja jedno od najsavremenijih postrojenja za proizvodnju biogasa na svijetu i bavi se transformiranjem organskog otpada iz domaćinstava, restorana i hotela u biogas putem procesa fermentacije.

Također, delegacija se susrela s predstavnicima Gradske uprave Beča – Odjeljenja za zaštitu okoliša (MA 22) i Odjeljenja za upravljanje otpadom (MA 48).Tokom sastanka, predstavnici MA 22 predstavili su program Oeko Business Wien, koji podržava projekte malih i srednjih poduzeća s financijskim sredstvima do 3.300 € za aktivnosti povezane s cirkularnom ekonomijom.

Tokom posjete Grazu, bh. delegaciji su prezentirani projekti car sharinga (Graz Holding) i “pametnog stanovanja” (smart living), koji potiču mobilnost osoba iz prigradskih naselja i promoviraju upotrebu zajedničkih vozila i bicikala. Na Institutu za održive tehnologije Maribor (IOS Maribor), članovima bh. delegacije prezentiran je pilot projekt recikliranja tekstila i plastike.

Delegacija se također sastala s predstavnicima Strateškog partnerstva za istraživanje i inovacije – Mreže za prelazak u cirkularnu ekonomiju (SRIP – Cirkularna ekonomija). Ova mreža okuplja slovenske poslovne subjekte, obrazovne i istraživačke institucije, nevladine organizacije i druge zainteresirane strane kako bi razvijala ekonomiju zatvorenih materijalnih tokova, temeljenu na principima cirkularne ekonomije.

Na sastanku s zamjenikom gradonačelnika Maribora razgovarano je o razvojnoj strategiji grada i njihovom opredjeljenju za održivi razvoj, uključujući primjenu principa cirkularne ekonomije u poslovanju, turizmu, prometu i drugim sektorima. Tokom posjete, delegacija je također posjetila tvrtku NIGRAD d.o.o. Maribor koja se bavi komunalnim djelatnostima, a istaknuli su svoj projekt za ponovnu upotrebu otpada s gradilišta za proizvodnju građevinskih blokova i druge proizvode, čime smanjuju emisiju CO2.

Studijska posjeta je organizovana u okviru Green Recovery komponente koju implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Njemačke vlade, a koja je dio šireg projekta “Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery”, kojeg sufinansiraju Evropska unija i Njemačka vlada.

Almira Kadić, savjetnica za tehničku podršku za izvozno orijentisane sektore EU4Business Recovery projekta, smatra kako je studijsko putovanje inicijativa koja za cilj ima upoznati partnere sa inovativnim rješenjima i primjerima dobre prakse koji će pomoći u razvoju održivih rješenja za budućnost: „Partneri su imali priliku vidjeti primjere najboljih praksi u vezi cirkularne ekonomije, te mogućih ekoloških rješenja kako u poslovanjima tako i u objektima. Projekti su ujedno bili i inspirativni modeli za predstavnike ministarstava koji bi se mogli primijeniti i u našoj zemlji, kao jedna od narednih aktivnosti vezanih za zelenu ekonomiju“ kazala je Kadić.

Green Recovery komponenta projekta “Covid-19 Investment Response/EU4Business Recovery”, zahvaljuje se partnerskim institucijama -Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta FBiH, Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske, Ministarstvu privrede i preduzetništva RS, Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost RS, Vladi Brčko Distrikta i Vanjskotrgovinskoj komori, za prepoznavanje značaja zelene ekonomije i učešće u studijskoj posjeti.