Bh. aerodromi u opasnosti od novih gubitak letova Ryanaira i Wizza

0

Aerodrom Banja Luka ima tužbu od strane Direkcije za civilno zrakoplovstvo (BHDCA) jer nije dostavio podatke o broju putnika zbog čega BHDCA nije mogao naplatiti 1,50 eura takse prema prijevoznicima.

Banja Luka smatra da nije u redu da BHDCA prebacuje ovu obvezu na aerodrome, pošto je to njihova taksa i mogli su je naplaćivati direktno od aviokompanija.

Čak štaviše, BHDCA ima modalitete da ospori aviokompanijama pravo slijetanja u BiH ako ne plate ovu taksu dočim ih može i ucijeniti, što aerodromi nemaju.

Banja Luka je trenutno u sudskom sporu koji će BHDCA vrlo vjerovatno dobiti i nisu sigurni ko će platiti ovaj značajan iznos novaca. Banja Luka tih novaca nema.

Stoga je aerodrom obavijestio prijevoznike da je vrlo realno da će morati platiti ovaj iznos. A to može samo značiti reakciju LCC, smanjenje linija ili čak odlazak prijevoznika iz BiH. To nikako ne može biti dobro, piše Zamaaero.

Natalia Trivić direktorica aerodroma Banja Luka je pokrenula inicijativu da ova takse od 1,50 ostavi za legacy prijevoznike, no da se za LCC (niskotarifne kompanije) smanji na 0,50 eura, što smatra da bi LCC prihvatili.

Kako god vidimo da je Ryanair otišao iz Tuzle upravo radi tih 1,50 eura, a da su radi istog iznosa Ryanair i Wizz Air ozbiljno smanjili broj letova iz Podgorice.

Stoga je inicijativa Banja Luke i te kako realna i BHDCA bi ju trebala prihvatiti. Valjda ni njima nije u interesu da se LCC povuku, pa da ne naplate ni jednog centa ove takse, zaključuje Zamaaero.