Bezos za dan izgubio 11 milijardi dolara

0

Najbogatiji čovjek na svijetu Džef Bezos izugbio je za samo jedan dan 11 milijardi dolara, nakon što je njegova kompanija Amazon krajem sedmice objavila rezultate koji su bili ispod očekivanja.

Dionice najveće svjetske kompanije za online trgovinu pale su za 8 posto u petak, čime je ukupna tržišna vrijednost firme smanjena za nekih 70 milijardi.

Bezosovo lično bogatstvo nakon ovog pada smanjeno je za 11 milijardi i iznosi oko 136 milijardi dolara, i on je i dalje ubjedljivo najbogatija osoba na svijetu. Sredinom septembra njegovo bogatstvo je iznosilo oko 160 milijardi dolara.

Na drugom mjestu po bogatstvu trenutno je su-osnivač Microsofta Bil Gejts sa oko 95 milijardi dolara.

Inače, Bezosov Amazon imao je dobre rezultate u trećem kvartalu, ali ne onoliko dobre koliko se očekivalo. Prodaja je porasla za 29 posto na 56,6 milijardi dolara, što je manje od 73,9 milijardi koliko su prognozirali analitičari.

Amazon je također najavio da će imati nešto sporiji rast tokom paznične sezone. Očekuje se rast prihoda od 10 do 20 posto u četvrtom kvartalu, maksimalno na 72,5 milijardi dolara.

To će biti najlošija sezona za Amazon od 2014. Posljednje tri sezone kompanija je imala rast od više od 20 posto u posljednjem kvartalu.

Zanimljivo je da čak ni ogromni profit koji je kompanija ostvarila nije bio dovoljan da podigne cijenu dionica.

Amazon je, naime, u trećem kvartalu imao čistu dobit od 2,9 milijardi dolara, dok je u istom periodu lani taj iznos bio „samo“ 256 miliona dolara.

Bezos, kome su 54 godine, osnovao je Amazon 1994. godine u svojoj garaži u Sijetlu. Danas je to najveći svjetski online trgovac raznom robom, a Bezos je prva osoba u istoriji čije je bogatstvo premašilo 150 milijardi dolara. Bezos je u septembru obećao da će dati 2 milijarde dolara u humanitarne svrhe.