Bezos počinje s prodajom karata za turističke letove u svemir

0

Kompanija Blue Origin već sada ima funkcionalne rakete “New Shepard” kojima može ostvarivati suborbitalne letove i vraćati cijelu letjelicu na Zemlju, a originalni plan Jeffa Bezosa, osnivača i vlasnika ove kompanije, jeste da koristi ovu raketu i za letove s ljudskim posadama.

Potpredsjednik Blue Origina Rob Meyerson na Amazonovom samitu u Washingtonu prošle nedjelje je govorio o daljnjim planovima za svemirske letove, i najavio je da će prve komercijalne karte za buduće svemirske turiste u prodaju biti puštene već sljedeće godine.

New Shepard je suborbitalna raketa koja može postići visinu od nešto preko 100 kilometara, i već je odradila sedam uspješnih letova s vertikalnim slijetanjem na Zemlju, a čini se kako su sada spremni iste misije da odrade i s putnicima.

Uskoro bi, naime, prvi testni putnici trebali poletjeti ovom raketom na samu ivicu svemira s testne lansirne rampe u Zapadnom Teksasu.

Prođe li sve kako je planirano, sljedeće će godine karte za “obične” turiste krenuti u prodaju, po za sada nepoznatoj cijeni. Jedan let raketom New Shepard trebao bi trajati oko 10 minuta, a u putničkoj kapsuli veličine oko 15 kubnih metara može se smjestiti 6 svemirskih turista koji će tako nakratko moći da gledaju Zemlju iz jedinstvene perspektive i osjete bestežinsko stanje.

Nakon lansiranja prvi dio rakete vraća se na tlo i slijeće vertikalno poput SpaceX-ovog Falcona 9, dok se putnička kapsula nešto kasnije vraća na Zemlju uz pomoć padobrana i retro raketnih motora koji usporavaju njeno prizemljenje.