Bezos počinje prodaju karata za let u svemir

0

Raketna kompanija milijardera Jeffa Bezosa “Blue Origin” uskoro će početi prodaju karata za suborbitalna razgledanja na svojoj letjelici “Novi pastir”, što označava prekretnicu ka novoj eri privatnih komercijalnih svemirskih putovanja.

Očekuje se da će kompanija Blue Origin objaviti detalje o načinu kupovine mjesta, vremenu prvog leta i cijeni karte, koja je godinama pažljivo čuvana tajna, prenosi Reuters.

Prethodno je bilo govora o tome da Blue planira da naplati putnicima najmanje 200.000 američkih dolara za vožnju, na osnovu procjene suparničkih planova kompanije Virgin Galactic Holdings milijardera Richarda Bransona.

Blue Origin je prošle sedmice najavio da će uskoro započeti prodaju karata, nakon godina testiranja i razvojnih radova koji su uključivali kašnjenja.

Nova kombinacija rakete i kapsule “Pastir” dizajnirana je za autonomno prevoženje šest putnika više od 100 km iznad Zemlje u suborbitalni prostor, dovoljno visok da putnicima pruži iskustvo nekoliko minuta bestežinskog stanja i prizor zakrivljene planete prije nego što se kapsula pod pritiskom vrati na Zemlju sa padobranima.

Kapsula ima šest osmatračkih prozora, prema podacima kompanije, koji su skoro tri puta veći od prozora na avionu Boing 747, prenio je Tanjug.