Bevanda: Konačno usvojiti zakon o akcizama

0

U Banjoj Luci je počela sjednica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na kojoj će biti riječi o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH.

Predsjedavajući Upravnog odbora UIOBiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda je rekao novinarima uoči sjednice da očekuje da ovaj zakon konačno bude usvojen.

– Moja očekivanja od početka su takva. Na UOUIO je davno usvojen ovaj zakon, ali je ‘pao’ u parlamentu – rekao je Bevanda.

Ponovio je da Međunarodni monetrani fond (MMF) insistira da vlasti BiH ispune one što su potpisale u Pismu namjere za aranžman s tom finanijskom institucijom.

Upravni odbor UIOBiH će danas razmatrati i nacrte zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i o uplatama na jedinstveni račun i raspodjelu prihoda.

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH te nacrti zakona o izmjenama i dopunama zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i o uplatama na jedinstveni račun i raspodjelu prihoda.

Upravni odbor UIO danas će u Banjoj Luci održati dvije sjednice, a na prvoj će biti razmatrane odluke o utvrđivanju privremenih koeficijenta za raspodjelu sredstava sa jedinstvenog računa za period juli-septembar, te prijedlog privremenih poravnanja među entitetima.

Na dnevnom redu sjednice je i informacija o stanju i aktivnostima UIO za prvo polugodište ove godine i budžetskom planu za 2018. godinu, kao i niz pravilnika iz oblasti rada UIO.