Besplatan školski prevoz učenicima Starog Grada

0

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić održao je u srijedu sastanak sa predsjednikom Uprave Centrotrans  d.d., Safudinom Čengićem, kako bi razgovarali o pitanjima unapređenja školskog prevoza u Starom Gradu.

Učenici osnovnih škola u Starom Gradu će imati besplatan školski prevoz, a sve zahvaljujući uspješnoj saradnji Općine Stari Grad Sarajevo i Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo.

Kroz Sporazum o saradnji, ova inicijativa pruža siguran i redovan dolazak na nastavu za 300 učenika iz škola “Vrhbosna”, “Saburina”, “Mula Mustafa Bašeskija” i “Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković”, koji se suočavaju s nedostatkom redovnog gradskog prevoza i žive na većim udaljenostima od svojih obrazovnih ustanova.

Projekat, kojim se svake godine izdvaja oko 360.000 KM, osigurava besplatan prevoz od prvog dana školske godine.

Osim toga, Općina Stari Grad Sarajevo proširila je inicijativu besplatnog prevoza i na osobe s invaliditetom i poteškoćama u razvoju. Za otprilike 50 korisnika s invaliditetom koji pohađaju redovne i specijalne škole, troškovi prevoza pokrivaju se putem potpisanog sporazuma. U sklopu ove proširene mjere, također se osigurava plaćanje prevoza za polaznike predškolskog odgoja i učesnike radno-okupacionih radionica, čime se godišnje izdvaja oko 30.000 KM.