Berlinale: Bosanci bili najbrojnija ekipa na crvenom tepihu

0

Bh. ekipa filma “Smrt u Sarajevu” predvođena režiserom i okarovcem Danisom Tanovićem bila je večeras najbrojnija ekipa na crvenom tepihu 66. Berlinskog filmskog festivala, Berlinalea.

Tanovićev film večeras je imao svoju svjetsku premijeru na Berlinaleu, a cijela atmosfera protekla je u predivnoj atmosferi i uz dobre komentare, rekao je za Anadolu Agency jedan od glavnih glumaca filma Muhamed Hadžović.

– Sa novinarima je prošlo odlično. Preko 1.500 novinara je s oduševljenjem prihvatilo film. Večeras je sve bilo odlično, premijera divna. Izašli smo da se poklonimo na dugi aplauz, nakon premijere. Dostojanstveno i mnogo pozitivnih osjećaja – rekao je Hadžović.

Na crvenom tepihu Hadžović se pojavio s bh. glumicom Vedranom Seksan, Snežanom Vidović i Faketom Salihbegović-Avdagić, koje su također dio glumačke ekipe filma “Smrt u Sarajevu”.

– Bili smo najbrojniji i imali smo fantastičan prijem – istakao je Hadžović.

Radnja filma snimanog u maju prošle godine smještena je u jednom sarajevskom hotelu gdje je u toku priprema večere za obilježavanje 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata. Film je rađen prema motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernarda-Henrija.

Levyja “Hotel Evropa”, a u glavnoj ulozi našao se francuski glumac Jacques Weber.

Na istom festivalu Tanović je 2013. godine s filmom “Epizoda u životu berača željeza” odnio nagrade dva Srebrna medvjeda (za najbolji film i za najboljeg glumca – Nazif Mujić), te Nagradu ekumenskog žirija.

Očekuje se da u narednim danima festivala u Berlinu, do 21. februara bude prikazano 434 filma iz brojnih zemalja svijeta. Za Zlatne i Srebrne medvjede 66. Berlinala takmičit će se 18 filmova, a njih će birati žiri na čijem čelu je oskarovka Meryl Streep.