BBI banka i Općina Stari Grad: Povoljna finansijska linija za privrednike

0

Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo potpisali su ugovor o uspostavljanju povoljne finansijske linije za privredne subjekte sa područja Općine.

Riječ je o projektu koji će privrednicima omogućiti da u BBI banci dobiju finansiranja po povoljnim uslovima i po subvencioniranoj stopi od 0 posto do 1,50 posto. BBI banka i Općina na ovaj način žele podržati privrednike i olakšati im poslovanje, te pomoći održavanje i povećanje nivoa zaposlenosti.

„Općina Stari Grad u saradnji sa BBI bankom već petu godinu zaredom provodi projekat pomoći privrednicima koji posluju na području naše općine i do sada je za te svrhe plasirano više od 2,6 miliona KM, a koristio ih je 31 privrednik iz Starog Grada. Mi kao Općina u tom periodu smo pokrili oko 135.000 KM troškova sufinansiranja profitne marže. Za ovu 2020. godinu smo obezbijedili 25.000 KM za finansiranje profitne marže, a kao i uvijek stojimo na raspolaganju našim privrednicima koji odluče putem ovih kredita poboljšati svoje poslovanje i tu smo da im olakšamo. Posebno, što smo svi svjesni koliko je u ovom momentu važno oživljavanje privrede i poslovanja nakon krize prouzrokovane pandemijom korona virusa “, kazao je općinski načelnik Hadžibajrić i pozvao privrednike da se obrate u BBI banku i iskoriste povoljna finansijska sredstva. 

Inače, ovakve subvencionirane linije BBI banka ima i sa drugim općinama i kantonima u Federaciji BiH.

„Subvencionirane linije su dobar primjer javno-privatnog partnerstva za podršku malim i srednjim preduzećima. Cijene kapitala na tržištu za mala i srednja preduzeća se kreću u iznosu od 5-10 posto, a sa ovakvim projektima omogućena su im sredstva po stopi od nula posto za kratkoročna i 1,50 posto za dugoročna finansiranja. Obezbjeđenjem povoljnih finansijskih sredstava BBI banka u saradnji sa općinama, kantonima pomaže domaćim kompanijama da održe nivo zaposlenosti i konkurentnost na tržištu. Za realizaciju ovog ugovora  BBI banka je obezbjedila milion i petsto hiljada  KM  i pozivam sve privrednike da apliciraju za  sredstva iz ove linije“, izjavio je Bukvić.

Zainteresovani privrednici više informacija mogu dobiti u BBI banci.

Prijem zahtjeva za finansiranje iz sredstava finansijske linije vršit će se do kraja tekuće godine, odnosno do 31. decembra, 2020. godine, a realizacija zahtjeva u roku od 90 dana od dana prijema zahtjeva.