Batagon odustao od rekonstrukcije hotela Bistrica

0

Kompanija „Batagon International“ neće rekonstruisati hotel „Bistrica“ ovog ljeta kako je to obećala Olimpijskom centru „Jahorina“ kada je kupila taj objekat krajem prošle godine.

„Batagon“ je hotel „Bistrica“ kupio 26. novembra 2018. godine za 5,98 miliona KM, piše Capital.

Prilikom oglašavanja prodaje bilo je definisano da kupac, između ostalog, mora dokazati da ima najmanje 30 miliona KM na računu za ulaganje u hotel „Bistrica“ i dostaviti izjavu da neće mijenjati namjenu hotela narednih pet godina.

Olimpijski centar „Jahorina“ je 25. januara saopštio da je hotel „Bistrica“, nakon prodaje „Batagonu“, preuzeo njihov zastupnik – kompanija „Bathoteli“ koja je i zvanično počela sa radom u tom hotelu.

„Do početka aprila hotel će biti dostupan gostima i raditi bez drastičnih promjena, a od 1. aprila biće zatvoren jer je namjera novog vlasnika potpuna rekonstrukcija unutrašnjosti i spoljašnosti objekta, nadogradnja i povećanje kategorizacije“, saopšteno je tada iz OC „Jahorina“.

Tvrdili su i da ulaganje od 25 miliona KM novi vlasnici planiraju završiti do decembra te da će rekonstrukcijom hotela, uz ulaganja u skijališta, biti nastavljena uzlazna putanja ove olimpijske planine.

Međutim, „Batagon“ je prije nekoliko dana objavio da će hotel „Bistrica“ raditi i predstojeću ljetnu i zimsku sezonu.

„Još jednom želimo da vas obavijestimo da je Hotel Bistrica na Jahorini postao dio kompanije BATAGON i da će nastaviti sa poslovanjem kao BAT Hotel Bistrica. Napominjemo da će BAT Hotel Bistrica raditi tokom predstojeće ljetne, kao i naredne zimske sezone 2019/2020, i da će biti otvoren do 31. marta 2020. godine“, objavio je BAT Hotel Bistrica.

Iz kompanije „Batagon“ nisu odgovorili na pitanje portala Capital šta je ugovor o preuzimanju hotela propisao u vezi sa ulaganjem u hotel i rokovima za ulaganje i za kada je planirana rekonstrukcija?

Iz Olimpijskog centra „Jahorina“ odgovaraju da su u skladu sa obavještenjem „Batagona“ ranije objavili informaciju o početku rekonstrukcije i iznosu sredstava koja će biti uložena u hotel „Bistrica“.

Dodaju da rok za rekonstrukciju i iznosi ulaganja nisu definisani ugovorom o prodaji, te da se za sve dodatne informacije obratimo kompaniji „Batagon“.

Novcem od prodaje grade Gondolu

„Kompanija „Batagon International“ je uplatila novac za kupovinu hotela „Bistrica“ odmah po potpisivanju ugovora.

Olimpijski centar „Jahorina“ može da raspolaže novcem od prodaje hotela i sav novac je opredjeljen u nove investicije na Jahorini. Ulaganja su konkretno u izgradnju prve kabinske Gondole na Jahorini koja će rješiti probleme vjetra i gužve u zimskom periodu, zatim dio sredstava je namjenjen i za izgradnju najdužeg alpine costera na Balkanu oko 2,2 kilometra i sigurno će predstavljati najveću ljetnu atrakciju“, istakli su u OC „Jahorina“.

Kompanija „Batagon International“ ušla je u RS kupovinom hotela na Jahorini, da bi zatim kupila dio akcija Pavlović International Banke, te potraživanja institucija i preduzeća Republike Srpske od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju.

Dokapitalizacija banke još nije izvršena kako je planirano, a ni uplata za otkup potraživanja nije još potvrđena.