Banke u RS za pola godine zaradile 78,3 miliona KM

0

Bankarski sektor u Republici Srpskoj ostvario je u prvom polugodištu ove godine neto dobit u iznosu od 78,3 miliona maraka, što je za oko 14 miliona KM više u odnosu na isti period lani.

Pokazuju to podaci iz polugodišnjeg izvještaja o stanju u bankarskom sektoru u RS, koji je objavila Agencija za bankarstvo RS.

U izvještaju je navedeno da su ukupni prihodi banaka na kraju juna iznosili 261,5 miliona maraka, dok su na kraju juna prošle godine bili za oko 20 miliona manji. Izvještaj pokazuje da su prihodi od kamata i slični prihodi povećani za oko deset miliona maraka.

Sa druge strane, rasli su i rashodi, koji su u prvom polugodištu ove godine iznosili 177 miliona maraka, što je za oko šest miliona KM više u odnosu na uporedni period, piše Glas Srpske.

U izvještaju je navedeno i da je na kraju juna 2022. godine ukupna aktiva bankarskog sektora iznosila 9,269 milijardi maraka, što je za 282 miliona KM manje u odnosu na kraj 2021. godine.

Prema podacima Agencije, ukupni krediti na kraju juna ove godine u bankama u RS iznosili su 5,780 milijardi maraka.

Od ukupnog iznosa, na kredite stanovništva odnosilo se 2,904 milijarde maraka, dok je na kraju prošle godine taj iznos bio 2,793 milijarde KM.

Povećana je i efektivna kamatna stopa, koja je na kraju juna ove godine iznosila 5,72 odsto, a u uporednom periodu 5,68 procenata.