Banjaluka: Podsticaji za 40 privrednika

0

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić uručio je danas ugovore o podsticajima za 40 privrednika, ukupne vrijednosti oko 640.000 KM.

Privrednici su izabrani na javnom pozivu za dodjelu gradskih subvencija, namijenjenih za sufinansiranje nabavke osnovnih sredstava.

Radojičić je rekao novinarima da svake godine grad raspisuje javne pozive za podsticaje i pomoć privredi i zapošljavanju, dodavši da je najveći interes pokazan za subvencionisanje nabavke osnovnih sredstava, za koje je ove godine stiglo više od 144 prijava sa znatno većim zbirom zahtjeva nego što su raspoloživa sredstva.

On je rekao da je bilo za dvije trećine više aplikacija nego raspoloživih sredstava, te da je od 144 prijavljenih subjekata prošlo njih 40.

Radojičić je rekao da je obuhvaćena različita struktura djelatnosti, te da je od 40 subjekata njih 28 iz različitih proizvodnih djelatnosti i 12 iz različitih uslužnih djelatnosti.

“Kroz aplikacije koje su podnijeli privredna društva i preduzetnici radi se o dvjestotinjak novih predviđenih radnih mjesta”, naglasio je Radojičić.

On je istakao da je jedan od ciljeva grada da podstakne i pomogne privredu i privredni rast u Banjaluci i da pomogne zapošljavanju.

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović ukazao je da su svi trendovi u privredi u posljednje dvije godine pozitivni, što govori da je gradska administracija utvrdila dobar model za podršku stvaranju boljeg privrednog ambijenta.

“Sa ovih 640.000 KM podrške, u ovih 40 preduzeća biće nabavljene mašine i oprema u ukupnoj vrijednosti od 3,5 miliona KM”, istakao je Komljenović.

Zahvaljući ovoj subvenciji, mali biznis za proizvodnju ortopedske obuće “Irina” biće u prilici da zaposli novog radnika, a direktor ovog preduzeća Dejan Malbašić rekao je da su gradske subvencije za nabavku nove opreme dobrodošle svim privrednicima, pa tako i njemu.

Malbašić je naveo da će subvenciju iskoristiti za nabavku nove mašine za šivenje obuće.

Srna