Banjalučki aerodrom spreman za teretne avione Turkish Airlinesa

0

Čelnici Aerodroma RS trebalo bi do kraja mjeseca sa predstavnicima Turkish Airlines-a da potpišu ugovor kojim će konačno biti otvorena vrata da avioni natovareni rashlađenim mesom polijeću iz Banjaluke, piše Glas Srpske.

U planu poslovanja Aerodroma RS za period od 2017. do 2019. godine navedeno je da će banjalučki aerodrom nakon izgradnje kargo skladišta i nabavke neophodne opreme u 2017. preuzeti kompletne potrebe za teretnim saobraćajem u regionu.

– Ugovor sa kompanijom Turkish Airlines u vezi sa opsluživanjem njihovih kargo vazduhoplova planiramo zaključiti u januaru ove godine – navedeno je u tom dokumentu.

Direktor Aerodroma RS Miroslav Janjić nada se da bi do kraja mjeseca moglo doći do potpisivanja ugovora ističući da su pregovori sa Turkish Airlines-om intenzivirani od sredine prošle godine.

– Turska aviokompanija uključila se aktivno u pregovore, a mi smo bili jedan od prvenaca u ovom poslu. Kada će početi transport mesa sa banjalučkog aerodroma ne zavisi samo od nas i od aviokompanije već od spremnosti klijenata sa jedne i druge strane, odnosno od proizvođača mesa u BiH i kupaca u Turskoj te od kompletnog privrednog aranžmana koji prati taj posao – kazao je Janjić.

Potpisivanje ugovora sa najvećom turskom i jednom od vodećih svjetskih aviokompanija, ističe Janjić, mnogo bi značilo za razvoj poslovanja banjalučkog aerodroma i njegovu budućnost.

– Ovaj posao bi nam značio zbog pozitivnih efekata koji su posebno značajni u periodu kada smo na pragu velikih investicija – rekao je Janjić.

Aerodromi RS su se u septembru prošle godine zadužili 7 mil KM kod Investiciono-razvojne banke RS kako bi bilo realizovano više investicija koje bi trebalo da budu završene u drugoj polovini ove godine.